Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t
oorspronkelijk afkomstig van FoE Europe, vertaald door het NPG.

GGO-vrij Europa
nieuwe campagne van start om voeding en landbouw te beschermen

Vandaag, 22 april op "Earth Day" heeft het grootste "grass-roots" milieunetwerk een campagne van start doen gaan om betere juridisch bescherming te bereiken voor gebieden die gevrijwaard willen blijven van ggo gewassen. Friends of the Earth Europe (FoEE) wijzen erop dat dergelijke initiatieven in tenminste 22 landen onderweg zijn. (1) FoEE heeft daartoe een nieuwe website gelanceerd: www.gmofree-europe.org In Nederland heeft de D66 fractie van Drenthe voorgesteld om Drenthe ggo-vrij te houden.

De Europese Commissie gaf in januari toe dat "het moeilijk zal zijn deze ggo-vrije zones te verbieden, omdat ze voortkomen uit grote bezorgdheid van de plaatselijke bevolking en economische afwegingen." (2)

"Het publiek, politici en bedrijven eisen de mogelijkheid om gevrijwaard te blijven van ggo's. Dit is het begin van een onstuitbare beweging, waarvan het niet verstandig is om die te negeren. Het publiek in Europa zegt 'nee' tegen ggo-voedsel en de enige manier om besmetting te voorkomen is het uitbannen van ggo-teelten.", aldus Geert Ritsema, campagneleider van FoEE.

voetnoten:

1.Background on Earth Day is available at http://earthday.envirolink.org/history.html
2.Commission press release, 28 January 2004, GMOs: Commission takes stock of progress