Gemeente Voorburg-Leidschendam


Tot 1 januari 2005: Proef woonruimteverdeling Stompwijk verlengd

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 22 april 2004
---

Het experiment waarbij inwoners van Stompwijk voorrang kunnen krijgen bij het toewijzen van een sociale huurwoning, is verlengd tot 1 januari 2005. Stadsgewest Haaglanden heeft onlangs ingestemd met het verzoek van de gemeente Leidschendam-Voorburg deze proef, die half maart zou aflopen, te verlengen.

Aanbodmodel
Wie woonruimte zoekt in de sociale huursector kan in beginsel overal in Nederland terecht. Via het zogenaamde aanbodmodel bieden sociale verhuurders in de regio Haaglanden vrijkomende woningen aan en kunnen woningzoekenden zich voor zo´n woning inschrijven bij een woningcorporatie. Wie aan de toewijzingscriteria voldoet en volgens de rangschikkingcriteria (woonduur of reactieduur) als eerste voor de vrijkomende woning in aanmerking komt, kan de woning krijgen. Of de woningzoekende nu uit deze gemeente komt, uit Den Haag of uit Groningen, als hij of zij aan de criteria voldoet kan een woning in Leidschendam, Voorburg of Stompwijk worden toegewezen.

Voorrang
Voor Stompwijkse woningzoekenden, zowel doorstromers als starters op de woningmarkt, was het met dit aanbodmodel altijd moeilijk om in de eigen kern woonruimte te krijgen. De cijfers lieten zien dat de afgelopen jaren maar in enkele gevallen een sociale huurwoning is toegewezen aan inwoners van Stompwijk. En dat terwijl Stompwijkers graag in Stompwijk willen (blijven) wonen. Enerzijds ligt de oorzaak van dit probleem in het gegeven dat Stompwijkse woningzoekenden, net zoals overige woningzoekenden in Haaglanden, de concurrentie moeten aangaan met woningzoekenden van elders. Anderzijds heeft Stompwijk het ´probleem´ dat de uitbreidingsmogelijkheden voor de woningvoorraad gering zijn, gezien de ligging in Het Groene Hart. Deze beperking kan volgens de regelgeving worden gecompenseerd door het toekennen van een voorrangspositie aan de Stompwijkers.

Maatwerk
De gemeente is van mening dat deze ontwikkeling de identiteit van het dorp aantast en heeft daarom het Stadsgewest Haaglanden vorig jaar gevraagd om voor Stompwijk maatwerk te leveren, en te mogen afwijken van de vaste regels die bij het aanbodmodel gelden. Met dit experiment krijgen Stompwijkse woningzoekenden met een economische of maatschappelijke binding voorrang bij de woningtoewijzing in hun woonkern.
De mogelijkheden in Stompwijk blijven echter beperkt. Er is weinig doorstroming in de 213 sociale huurwoningen en de mogelijkheden voor nieuwbouw zijn vrijwel niet aanwezig. De kleine hoeveelheid vrijkomende huurwoningen heeft nu echter wel een grotere kans op een Stompwijkse huurder. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt overigens dat tot nu toe alleen appartementen met voorrang aan Stompwijkers zijn toegewezen. Voor de vrijgekomen eengezinswoningen waren geen Stompwijkse gegadigden.