Persbericht

Amsterdam, 22 april 2004

ING Groep zal actievere rol spelen als institutionele belegger

ING Groep maakt vandaag de invoering van haar wereldwijd stembeleid inzake beleggingen bekend. Hiermee wordt op mondiale schaal de uitoefening van stemrechten geregeld, zowel met betrekking tot vermogen dat ING voor klanten beheert als het vermogen dat voor eigen rekening wordt beheerd. Het beleid geeft de kaders aan waarbinnen de vermogensbeheeronderdelen van ING zich als institutionele belegger sterker kunnen profileren.

Het beleid beschrijft de belangrijkste uitgangspunten en is bedoeld om een algemeen raamwerk te verstrekken aan de afzonderlijke vermogensbeheeronderdelen van ING. Binnen dit kader kunnen zij zelf meer gedetailleerde stemprocedures uitwerken, die zijn aangepast aan de regelgeving en de normen in de landen waarin zij opereren.

In Nederland zal ING actiever gebruik maken van haar stemrechten. Vanaf 1 januari 2005 zal ING ieder kwartaal verslag uitbrengen van haar stemgedrag, zowel met betrekking tot het voor eigen rekening beheerde vermogen als het voor derden beheerde vermogen. Hiermee handelt ING in overeenstemming met de ' best practices' van de Nederlandse corporate-governance-code (de code-Tabaksblat).

Om potentiële belangenconflicten te vermijden, wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen vermogensbeheer voor eigen rekening en vermogen dat voor klanten wordt beheerd. Bij de uitoefening van het stemrecht voor klanten (inclusief beleggingsfondsen), zal uitsluitend het belang van de klant tellen zonder rekening te houden met eventuele relaties tussen ING en het desbetreffende bedrijf. Bij het uitoefenen van stemrecht voor eigen beleggingen staat het belang van ING voorop. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende zakelijke relaties die er mogelijk tussen de onderdelen van ING en het bedrijf in kwestie bestaan.

Een en ander houdt in dat de vermogensbeheerders van ING verschillend kunnen stemmen, enerzijds met betrekking tot het vermogen dat zij voor klanten beheren en anderzijds met betrekking tot het voor eigen rekening beheerde vermogen. ING hanteert dan ook een strikte scheiding (Chinese Walls) tussen het beheerde vermogen voor eigen rekening en dat voor klanten, maar ook tussen de verschillende bedrijfsonderdelen van ING. ING Groep heeft een procedure voor het hanteren van potentiële belangenconflicten.

Op basis van het wereldwijd stembeleid zullen de vermogensbeheeronderdelen van ING hun eigen procedures voor het op afstand uitbrengen van stemmen (proxy voting) ontwikkelen. Zo zal worden gezorgd voor de invoering van reglementen, stemcommissies en back-office ondersteuning bij het controleren en vastleggen van stemgedrag. ING Investment Management Australië en ING Investment Management Americas beschikken al over dergelijke reglementen en procedures.

In Nederland heeft ING Investment Management stemprocedures ontwikkeld voor haar basis fondsen, waarin het grootste deel van de beleggingen is ondergebracht die voor derden worden beheerd (institutionele beleggers en beleggingsfondsen). ING Investment Management is in gesprek met haar effectenbewaarbedrijf om te bezien hoe proxy voting bij deze fondsen in de praktijk gestalte kan krijgen. Voor de eigen portefeuille met Nederlandse aandelen (inclusief de zogenoemde 5%-belangen) zal ING Investment Management een stemcommissie instellen, die per keer zal vaststellen hoe wordt gestemd.

De volledige tekst over het wereldwijde stembeleid van ING is te vinden op www.ing.com

Informatie voor de pers: ING Groep, Nederland

Dorothy Hillenius, +31 20 541 6522, dorothy.hillenius@ing.com