Gemeente Amsterdam

Kans op onontplofte explosieven in traject Noord/Zuidlijn zeer klein 21 april 2004 - Remco Asselbergs
De kans dat er in Amsterdam-Noord in het tracé van de Noord/Zuidlijn blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog liggen is uiterst klein. Dit is te zien op een kaart uit het Centraal Tekeningen Archief van de voormalige dienst Publieke Werken uit 1961. Hierbij zijn gegevens gehanteerd uit 1943. De kaart toont aan dat er geen onontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen in het tracé van de Noord/Zuidlijn.

Mede op basis van deze kaart en op basis van ander historisch onderzoek is het traject van de nieuwe metrolijn in Amsterdam-Noord vastgesteld. Uit een onlangs door het projectbureau Noordwaarts uitgevoerd onderzoek op het Shellterrein, pal naast het tracé van de Noord/Zuidlijn, blijkt dat ook dit terrein geheel vrij is van onontplofte explosieven.
In september 1943 voerden de gealliëerden een mislukt bombardement uit op de voormalige Fokkerfabriek in Amsterdam-Noord. Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie laat weten dat dit mislukte bombardement veel schade aan de nabijgelegen woningen heeft aangericht. Het is daardoor, aldus het RIOD, erg onwaarschijnlijk dat zich veel blindgangers in de grond bevinden.
De werkzaamheden van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam-Noord zullen in de loop van dit jaar worden aanbesteed. Met de aannemer zullen afspraken worden gemaakt over hoe te handelen wanneer zich onverhoopt toch blindgangers voordoen.
Eerder deze week publiceerden verschillende media over de mogelijke aanwezigheid van onontplofte bommen in het tracé van de Noord/Zuidlijn.

© Gemeente Amsterdam