Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 22 april 2004

Aan de redactie

Saveetra: naleving regels diertransport verbeteren met GPS

Saveetra de Samenwerkende Veetransporteurs van Transport en Logistiek Nederland veroordeelt de excessen van bijladen van dieren in vrachtauto's en neemt afstand van het criminele gedrag van de ondernemers die hiervoor verantwoordelijk zijn. Bijladen is schadelijk voor de dieren en het is zeer risicovol met betrekking tot het verspreiden van dierziekten. Voor vervoerders die op deze wijze met dierenwelzijn en diergezondheid omgaan mag geen plaats zijn in de sector. Saveetra is met minister Veerman van Landbouw en de Dierenbescherming van mening dat deze bedrijven streng moeten worden aangepakt. Hiervoor moet de controle en sanctionering worden aangescherpt.

Saveetra heeft herhaaldelijk aan het ministerie van Landbouw gevraagd om de namen van bedrijven die stelselmatig de wet overtreden. Op die manier kan de organisatie stappen tegen deze bedrijven nemen, als het leden betreft. Helaas worden deze namen en de processen verbaal niet afgestaan in het kader van bescherming van de privacy. Saveetra neemt daarom zelf de verantwoordelijkheid om de naleving te verbeteren door samen met zusterorganisaties in het buitenland te pleiten voor GPS op vervoermiddelen die gebruikt worden bij dierenvervoer. Hiermee kunnen transporten precies worden gevolgd. Daarnaast kan automatisch worden geregistreerd of de laadklep van een veewagen open of dicht is. Illegaal bijladen is dan niet meer mogelijk, zonder dat dit wordt geconstateerd en geregistreerd.

De beroepsvervoerders hebben twee jaar geleden het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor lange afstand transporten. Dit initiatief heeft de goedkeuring en de steun van de Dierenbescherming. Het kwaliteitssysteem zal goed worden gecontroleerd met behulp van GPS. Door een goede borging van de kwaliteit zullen wantoestanden zoals getoond, niet meer ongestraft voor kunnen komen. Na het constateren van overtredingen zal via een lik op stuk beleid krachtig worden afgerekend met knoeiers. Uiteindelijk is voor hen geen plaats meer in deze sector.

Bel voor meer informatie met Transport en Logistiek Nederland, afdeling Communicatie, Clarisse Buma, 079-3636115