De Unie


GIL - Over de 1e ronde van het CAO-overleg

22 april 2004 - Op dinsdag 20 april jl. was de 1e ronde van het CAO-overleg. Voorafgaande is er van werkgeverszijde een voorstel gedaan om te komen tot ongewijzigde voortzetting van de CAO tot 1 juli 2005. Maar van de zijde van De Unie en haar collega-vakbonden is er sprake van diverse voorstellen. Daarbij wordt ook een kortere looptijd voorgesteld. Aan het eind van het overleg hebben partijen afgesproken om na te denken over het verdere vervolg.

Een korte weergave:

* De werkgevers willen een ongewijzigde voortzetting van de CAO. In de vorm van een brief d.d. 15 april 2004 ontvingen wij van de Vereniging voor de Groothandel in Zoetwaren en de Federatie voor de Groothandel in Levensmiddelen letterlijk geciteerd het navolgende voorstel:

Als werkgeverspartijen bij de CAO GIL hebben wij nota genomen van de opzegging van de CAO door enkelen van u. Uit het uitblijven van een opzegging door werkgeverspartijen hebt u kunnen vaststellen dat zij de CAOs willen verlengen.
Gegeven de huidige conjuncturele situatie en het op grond daarvan door het Kabinet en de sociale partijen op centraal niveau gesloten Najaarsakkoord, waarbij de nadere uitwerking met betrekking tot de fiscale behandeling van prépensioen- en VUT-regelingen alsmede de definitieve inhoud van de Levensloopregeling nog niet bekend zijn, stellen wij voor de CAO voor de periode van een jaar, dus tot 1 juli 2005, ongewijzigd te verlengen. Indien nodig, zijn wij gaarne bereid ons voorstel nader toe te lichten.
Mocht u ons voorstel afwijzen dan zullen wij ons - mede op basis van ontwikkelingen aan andere CAO-tafels beraden op aanvullende voorstellen.

Als toelichting wordt van werkgeverszijde gewezen op de prijzenslag in de supermarkten (en het doorwerken daarvan in de volgende schakel van de keten: de groothandel), de onderlinge concurrentie, de teruglopende consumptie, de problematische financiering (vooral voor kleinere ondernemingen), en (het behoud van) werkgelegenheid. Verder geven de werkgevers aan ook te kijken naar bijvoorbeeld de CAO Levensmiddelen. Bijvoorbeeld zijn de plannen van het Kabinet over de Levensloopregeling en de daaraan verbonden dreiging van het eventueel niet meer algemeen verbindend verklaren van CAOs voor de werkgevers een argument.
* De algemene reactie van vakbondszijde.
In onze eerste reactie is er namens alle vakbonden wel begrip getoond voor de huidige, moeilijke positie van de branche. Dit, terwijl de goede tijden met grote winsten toch nog maar enkele jaren achter ons liggen. Er is gewezen op het unieke feit dat de vakbonden in deze CAO de onderhandelingen zijn begonnen met de nullijn. Er is ook gesproken over de gespannen verhouding met de stijging van de topinkomens, ook binnen deze branche! Ten slotte is gesteld dat het niet zo kan zijn dat werkgevers hun concurrentie/prijzenslag afwentelen op de arbeidsvoorwaarden.
* Over de specifieke voorstellen van De Unie. Bij de algemene reactie is er namens De Unie al aandacht gevraagd voor de werkgelegenheid in de branche. Zoals u weet hebben wij in onze voorstellenbrief een duidelijke link gelegd tussen het stimuleren van de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Onze eerste indruk is dat werkgevers het met ons eens zijn dat de kengetallen over de huidige werkgelegenheid op tafel moeten komen. De volgende keer zullen we zien of dat ook gebeurt. Voor deze en de toekomstige onderhandelingen zijn deze gegevens van groot belang.

In de toelichting op onze voorstellen hebben wij vooral de CAO à la carte naar voren gebracht. Het zijn nota bene ook leden van de werkgeversdelegatie zelf die bijvoorbeeld vragen naar de mogelijkheden om vakantiedagen te verkopen? Voor De Unie zijn hier binnen een gedegen systeem van een CAO à la carte afspraken over te maken. De uitruil tijd/geld en geld/tijd komt hiermee dichterbij.

Over onze overige voorstellen valt op dit moment nog niet veel te zeggen.

* Het verdere voorstellenpakket
Er zijn ook nog diverse andere voorstellen ter sprake gebracht die naar onze mening aandacht verdienen. Wij noemen hier enkele voorbeelden:


* Invoering nieuw functie- en loongebouw.
* Extra vakantiedag voor alle werknemers.
* Verminderen/afschaffen wachtdagen bij ziekteverzuim.
* Iedere werknemer recht op minstens 2 scholingsdagen per jaar.
* Werkgeversbijdrage van 30,- per 4 weken voor aanvullende ziektekostenverzekering (ziekenfonds en particulier).
* Eenmalige werkgeversbijdrage van 1% van de loonsom aan het pensioenfonds voor eerder kunnen bereiken volledige indexering en verlaging franchise.

Hoe nu verder?
De eerstvolgende overlegronde is op dinsdag 18 mei 2004. Tot die tijd kunnen partijen hun gedachten laten gaan over de wederzijdse voorstellen. Wellicht mogen wij - zoals is aangekondigd in hun brief - van werkgeverszijde aanvullende voorstellen tegemoet zien? Verder zijn er natuurlijk ook de ontwikkelingen rondom het al dan niet te bereiken Voorjaarsakkoord tussen het Kabinet en de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties. Kortom, tot het eerstvolgende overleg kan er nog het nodige gebeuren. Indien van belang zullen wij u daarover berichten. Dat laatste gebeurt dan per ledenbrief en/of op onze website www.unie.nl.

Graag uw reacties!
Natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar uw reacties? Wat vindt u van de brief van de werkgevers? Verder blijven wij u vragen om praktijkvoorbeelden, vragen, meningen, opmerkingen en suggesties. Het mee blijven denken bij de totstandkoming van uw eigen CAO is van groot belang. En denkt u vooral niet dat een ander het wel doet!

Reageren kan per post (De Unie, t.a.v. de heer Ed C.P. Lecomte, Antwoordnummer 2060, 4100 VB Culemborg, u hoeft dan geen postzegel te plakken), per e-mail (groothandel@unie.nl) of telefonisch (0345-851045). Vergeet niet te vermelden dat het gaat over de CAO Groothandel in Levensmiddelen 2004.

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

donderdag, 22 april 2004