De Unie


Achmea - Sociaal Plan en de CAO

22 april 2004 - De afgelopen periode is er veel gebeurd binnen Achmea. Een groot aantal reorganisaties hebben plaatsgevonden en zullen nog plaatsvinden. De harmonisatie binnen Achmea Sociale Zekerheid is nog niet afgerond. De betreffende leden worden daarover apart geïnformeerd. Dit jaar lopen het Sociaal Plan en de CAO af. Hiervoor moet/kan De Unie wijzigingsvoorstellen doen.

Over het Sociaal Plan en de CAO wil De Unie graag uw mening horen Uitgangspunt voor een nieuwe CAO is het algemene arbeidsvoorwaardenbeleid van De Unie.

De Unie wil ook graag maatwerk leveren, vandaar dat ik graag uw mening wil horen over zowel de nieuwe CAO als het nieuwe Sociaal Plan. Hierbij maak ik wel de kanttekening dat het een meningspeiling betreft. Vragen is niet krijgen! Vervolgens zal ik samen met de kaderleden de definitieve inzet op beide onderwerpen vaststellen. Via bijgevoegd formulier kunt u uw wensen kenbaar maken. Doe dit uiterlijk 8 mei a.s.

De procedure
De afgelopen dagen ben ik regelmatig benaderd door leden werkzaam bij Staalbankiers. Ze hadden grote problemen bij de gevolgde procedure. Ze moesten solliciteren op nieuwe functies, die sterk leken op hun huidige functie. Eén en ander moest in een zeer korte tijd plaatsvinden. Ruimte voor bezwaar is (bijna) niet aanwezig.

Navraag bij Achmea leerde mij dat dat juist was en Achmea was van mening dat het zeer werkbaar was. Je kunt je bezwaar kenbaar maken bij je leidinggevende of bij Erik van de Merwe, voorzitter directie Achmea Bank a.i.. Volgens Erik van de Merwe was alles zorgvuldig gewikt en gewogen en was alles getoetst. Indien je toch bezwaar houdt deelde Erik mij mee dat ik het volgende moest communiceren:

"Je functie is vervallen en ik zou mijn energie positief aanwenden door aan te tonen dat je geschikt bent voor de nieuwe functies. Het staat je vrij je belangstelling niet te tonen maar houdt er dan rekening mee dat Achmea vanuit het belang van de gehele populatie en de toekomst van Staalbankiers de functies eind mei allemaal vervuld zal hebben. Naar wij hopen en verwachten met eigen mensen dan wel geschikte kandidaten vanuit het AchmeaTransfer Centrum".

De Unie is het niets eens met de procedure
Vanzelfsprekend ben ik het met deze werkwijze niet eens en heb daar ook bezwaar tegen aangetekend.

Wat zou u moeten doen ten aanzien van de procedure? Ik adviseer u de voorgestelde procedure te volgen en u zo breed mogelijk beschikbaar te stellen. Dit betekent dat u aangeeft in te zijn voor een functie bij Staalbankiers. Tegelijkertijd kunt u, indien u het niet eens bent met de procedure en de daaruit voortvloeiende consequenties, een klacht indienen bij de begeleidingscommissie van het Sociaal Plan. Ik kan u daarbij adviseren en bijstaan.

Tevens verzoek ik u om op bijgevoegd formulier aan te geven of u in aanmerking komt voor de uitbesteding naar Ordina. Ik ben dan in staat om gerichter deze Unieleden te informeren. Dit geldt voor de toekomst ook voor die leden die mee verkocht worden met de portefeuille.

De Unie is op zoek naar "ogen en oren"
Verder ben ik nog op zoek naar leden van De Unie die mijn ogen en oren willen zijn in de Achmea organisatie. Tevens zijn zij aanspreekpunt voor andere Unieleden en ongeorganiseerde collegas. Daarnaast kunnen zij meepraten over het arbeidsvoorwaardenbeleid van De Unie binnen Achmea en over de inzet voor het nieuwe Sociaal Plan. Indien u geïnteresseerd bent kunt u mij mailen trn-e@unie.nl

Heeft u nog vragen?
Ik besef dat ik niet volledig ben als het gaat om problemen met reorganisaties binnen Achmea. Mocht u met vragen of problemen zitten: u kunt mij via eerder genoemd adres mailen of geef het aan op het bijgevoegde formulier.

Ewoud Teerink
bestuurder

donderdag, 22 april 2004