Nederlands Uitgeversverbond

Stand van zaken met betrekking tot de totstandkoming Marktconform Loongebouw PU/OP

Zoals afgesproken in Protocollaire bepaling nr 7 van de CAOs Publiekstijdschrift- en Opinieweekbladjournalisten 2003/2004 is sinds eind vorig jaar een paritaire studiecommissie aan het werk gegaan om in samenwerking met Hay Group per 1 juli 2004 te komen tot de invoering van een marktconform loongebouw, inclusief een functie-indelingsinstrument. Dit nieuwe loongebouw heeft betrekking op de CAOs voor Publiekstijdschriftjournalisten en voor Opinieweekbladjournalisten en zou conform de genoemde CAO-afspraak per 31 maart 2004 gereed dienen te zijn.

Die termijn heeft de studiecommissie helaas niet gehaald. De contouren van een nieuwe functiegroepsindeling, gebaseerd op de indelingssystematiek van Hay Group, zijn inmiddels vrijwel gereed en is er ook een aanvang gemaakt met het ontwerpen van een marktconform loongebouw.
Er is echter vertraging ontstaan in het tijdig tot stand brengen van een nieuw marktconform loongebouw als gevolg van het feit, dat binnen de paritaire commissie verschil van mening bestaat over de door Hay Group voorgestelde uitgangspunten voor een dergelijk marktconform loongebouw.
Werkgevers zijn van oordeel dat het door Hay Group gepresenteerde (reken)model voor een nieuw loongebouw niet voldoet als het gaat om het uitgangspunt een loongebouw te introduceren dat marktconform is en tevens recht doet aan het specifieke karakter van de tijdschriftsector en direct aanverwante sectoren. De vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemerspartijen in de studiecommissie hebben besloten zich nu eerst te beraden op welke wijze de ontstane impasse kan worden doorbroken teneinde te komen tot een bindend advies aan CAO-partijen.

Zodra er sprake is van voortgang in de werkzaamheden van de paritaire studiecommissie, zullen wij u nader informeren. Voor de goede orde wijzen wij u erop, dat de structurele salarisverhoging van 3% per 1 juli 2004 ingevolge de betreffende CAO-afspraak niet dient plaats te vinden zolang er tussen CAO-partijen nog geen overeenstemming is over een nieuw loongebouw per 1 juli 2004.

---

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer R.W. Schets, secretaris Sociale Zaken, telefoonnummer (020) 430 91 87, of per e-mail r.schets@nuv.nl.