Gemeente Almere

Wethouder Haanstra voert actie voor regelmatig schoolbezoek

Op donderdag 22 april staat Johanna Haanstra (Onderwijs) in de hoofdingang van de openbare basisschool De Achtbaan in Almere Stad, samen met de directie en een leerplichtambtenaar, om leerlingen (en hun ouders) die te laat komen, aan te spreken op het belang van onderwijs en op tijd op school komen. Te laat op school komen is een vorm van ongeoorloofd verzuim en kan signaalgedrag zijn voor later spijbelgedrag. Tijdens deze actie worden flyers onder de te laat gekomen leerlingen uitgedeeld. Daarna heeft wethouder Haanstra een discussie met leerlingen van groep 8 van De Achtbaan over het belang van onderwijs.

De gemeente Almere heeft het voorkomen van voortijdig schoolverlaten tot speerpunt van beleid verklaard. Daarom doet de gemeente ook mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht op 22 april 2004. Onder het motto "Leerplicht, neem het niet te licht" vinden door het hele land acties plaats om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. In de gemeente Almere wordt dit gedaan met een brief aan alle scholen van het primair onderwijs, de persoonlijke actie van de wethouder bij De Achtbaan en een Belactie bij de instellingen van het voortgezet onderwijs. Meer informatie: www.handhavenopniveau.nl

Almere maakt werk van voorkomen schoolverzuim
De gemeente heeft in 2003 twee extra leerplichtambtenaren aangesteld. Daarmee heeft Almere nu zes leerplichtambtenaren aan het werk. In dit schooljaar zijn alle scholen voor primair onderwijs door hun leerplichtambtenaar bezocht. Doel van dit bezoek is bij het primair onderwijs verzuim terug te dringen. Daarbij kan voor elke school maatwerk worden geleverd. De aanpak van schoolverzuim op het voortgezet onderwijs is in overleg met de scholen en justitie versterkt. Spijbelende leerlingen worden geconfronteerd met taakstraffen en boetes. Ouders die spijbelgedrag niet helpen voorkomen, worden daarop aangesproken.

Conferentie Voorkom voortijdig schoolverlaten
Op 12 mei vindt in het stadhuis van Almere een conferentie plaats die als doel heeft voortijdig schoolverlaten zo veel mogelijk tegen te gaan. Als een leerling de school verlaat zonder het behalen van een startkwalificatie (minimaal een diploma MBO niveau 2 of havo diploma), is sprake van voortijdig schoolverlaten. Schoolbesturen en gemeente streven er naar dat minimaal 90% van de leerlingen die in Almere het onderwijs verlaten een startkwalificatie hebben. Het aanpakken van schoolverzuim past in dat beleid.