Vonnis schadevergoeding Eternit in hoger beroep bekrachtigd
Bron: Gerechtshof Arnhem

Datum actualiteit: 22-04-2004

Het gerechtshof Arnhem heeft op 13 april 2004 de uitspraak van de voorzieningenrechter in de rechtbank Almelo van 22 mei 2003 bekrachtigd. In deze uitspraak veroordeelde de rechtbank Eternit Fabrieken B.V. tot het betalen van een voorschot op de schadevergoeding aan een vrouw die in de jaren zeventig van de vorige eeuw bij de ouderlijke woning in aanraking is geweest met asbestcementplaten die door Eternit geleverd werden. De vrouw lijdt aan mesothelioom, welke ziekte zich bij haar heeft geopenbaard in mei 2002.
Het gerechtshof is het eens met het oordeel van de voorzieningenrechter dat in deze zaak de normale verjaringstermijn van 30 jaar niet van toepassing is. Voorts is het gerechtshof ook van oordeel dat Eternit destijds onrechtmatig heeft gehandeld door zonder te waarschuwen voor gezondheidsrisico's asbestplaten af te leveren voor de loods bij de ouderlijke woning van de vrouw, terwijl Eternit van die risico's wel op de hoogte was.
Op het aanbod van Eternit om bewijs te leveren voor de stelling dat de ziekte van de vrouw niet het gevolg is van een gebeurtenis waarvoor Eternit aansprakelijk is, kan in deze kort geding procedure niet worden ingegaan . Vooralsnog lijkt het, gelet op de nu ingeleverde stukken, ook niet aannemelijk dat Eternit in dat bewijs in de bodemprocedure zal slagen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO8064

Zie het origineel