Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
28 juli 2003 UB/IBA/2004/26655
Kenmerk 2020315340

Onderwerp Datum
Nader ingekomen informatie n.a.v. 20 april 2004
kamervragen lid Verburg inzake schenking
loterijgelden aan Annie Connect

Op 20 augustus 2003 zond ik U mijn antwoorden op bovenvermelde Kamervragen van het lid Verburg. Van het College van toezicht op de kansspelen ontving ik nadien nadere informatie, waarvan het mij wenselijk lijkt u daarvan in kennis te stellen.

In de Kamervragen werd een verband gelegd tussen het mogelijk ontvangen van sponsorgelden van de Nationale Postcodeloterij en het ontvangen van subsidies van het UWV door het callcenter Annie Connect. In de beantwoording van de vragen heb ik aangegeven, dat deze zaken in beginsel los van elkaar staan. Iedere werkgever kan namelijk
- ongeacht eventuele andere subsidies en sponsoring - aanspraak maken op (her-) plaatsingssubsidies dan wel premiekorting voor het in dienst nemen of houden van arbeidsgehandicapte werknemers.

Bij brief van 12 september 2003 berichtte het College van toezicht op de kansspelen mij dat het kennis had genomen van mijn antwoord op de Kamervragen. In mijn antwoord op vraag 4 had ik aangegeven, dat Annie Connect niet een van de goede doelen is, waaraan de Nationale Postcodeloterij een schenking doet. Volgens het College is die constatering op zich terecht, maar laat het onverlet dat - langs indirecte weg - wel loterijgelden aan de (aan Annie Connect gelieerde) stichting Annie Academie beschikbaar zijn gesteld.

Het College wijst er op dat door de (aan de Nationale Postcodeloterij gelieerde) SponsorBingo Loterij een projectbijdrage van 2 miljoen is verstrekt aan de stichting Start Foundation. Start Foundation heeft een bedrag van 871.008 overgemaakt aan de Stichting DOEN, een aan de SponsorBingo Loterij gelieerde verdeelorganisatie. De stichting DOEN heeft het bedrag vervolgens aan de stichting Annie Academie overgemaakt.

De SponsorBingo Loterij stelt in zijn brief van 20 november 2003 aan het College vervolgens, dat Start Foundation binnen haar doelstelling vrij was in het besteden van die gelden, onder het voorbehoud dat de besteding past binnen haar doelstelling en dat zij daarvoor verantwoording aflegt aan de SponsorBingo loterij.

2

Volledigheidshalve gaan de afschriften van de correspondentie tussen mij en het College van toezicht op de kansspelen hierbij.

Tenslotte bericht ik u dat ik de inhoud van deze brief heb afgestemd met mijn collega van Justitie als verantwoordelijke voor de Wet op de Kansspelen en dat deze brief ook mede namens hem aan u wordt toegezonden. Ik vertrouw u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

3

Bijlagen


1. Brief College van toezicht op de kansspelen d.d. 12-09-2003
2. Brief minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid d.d. 31-10-2003
3. Brief College van toezicht op de kansspelen d.d. 11-12-2003 met 2 bijlagen