European Commission

IP/04/520

Brussel, 22 april 2004

Structuurfondsen: Europese prijzen voor regionale innovatie

Vandaag werden de winnaars van de eerste "Europese prijzen voor regionale innovatie" in Brussel bekendgemaakt. De winnende regio's met de meest innovatieve projecten kregen hun prijs tijdens een plenaire vergadering van het Comité van de Regio's, die plaatsvond in het Europees Parlement. De wedstrijd werd georganiseerd door het directoraat-generaal Regionaal beleid van de Europese Commissie en was gericht op regio's die experimenteren met nieuwe ideeën en nieuwe manieren om innovatie op regionaal niveau te stimuleren via de Regionale programma's inzake innovatieve acties, die medegefinancierd worden door het Europese Fonds voor regionale ontwikkeling.

Het doel van deze programma's is om het regionale concurrentievermogen en duurzame ontwikkeling te stimuleren. De wedstrijd werd georganiseerd om een inventarisatie te maken van innovatieve projecten en werkmethoden om andere regio's aan te moedigen om ook te experimenteren en innovatie tot de kern van hun regionale ontwikkelingsbeleid te maken.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit vooraanstaande deskundigen, onder voorzitterschap van Antonio Guterres, voormalig premier van Portugal, koos op grond van objectieve criteria de winnende projecten uit 72 aanvragen uit regio's uit de hele Europese Unie. Voor elk van de drie thema's van de regionale programma's inzake innovatieve acties werd een winnaar gekozen. De uitslag luidt als volgt:

Thema 1: Een op kennis en technologische innovatie gebaseerde regionale economie: regio's helpen om hun technologische niveau te verhogen
Eerste prijs: "NanoBioTech-Region Saarland" een nanobiotechnologisch project van het ministerie van Economische Zaken van Saarland (Duitsland) om het imago van Saarland als innovatieve regio te versterken. In het kader van dit project werd een virtueel expertisecentrum op het gebied van nanobiotechnologie opgezet waarin alle betrokken partijen samenwerken om Saarland voorop te doen lopen binnen deze nieuwe technologie.
Tweede prijs: "X-PROT" een biotechnologisch project van de regio Centro (Portugal). De universiteit van Coimbra heeft een nieuwe soort recombinant eiwit ontwikkeld dat commercieel interessant is en tot nieuwe bedrijven en werkgelegenheid in de regio kan leiden. Derde prijs: "PRODIMA" een project voor kennisoverdracht van het ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid in Sachsen-Anhalt (Duitsland) voor de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten om de kleinschalige mechanische industrie en machinebouw nieuw leven in te blazen en te moderniseren.

Thema 2: eEuropeRegio: de informatiemaatschappij ten dienste van regionale ontwikkeling
Eerste prijs: "GNULINEX" een onderwijsproject van het regionale ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Technologie van Extremadura (Spanje) om scholen goedkope software met lage onderhoudskosten te bieden. Uit het succes van het project blijkt dat het goede mogelijkheden biedt voor uitbreiding naar en kostenbesparing op andere terrein van de overheid. Tweede prijs: "PILOT WIRELESS CARE"- een medisch project van de provincie Overijssel (Nederland) waarmee wijkverpleegkundigen en ander medisch personeel bij hun patiënten thuis collega's kunnen raadplegen via videoconferentie met een draadloze breedbandverbinding.
Derde prijs: "IT Quality Seal" een op het bedrijfsleven gericht project van het regionale ministerie van Economische Zaken, Werkgelegenheid en Vervoer in Schleswig-Holstein (Duitsland) om het consumentenvertrouwen te vergroten en internetbedrijven veiliger te maken door een kwaliteitsgarantie te verlenen aan producten en bedrijven die aan bepaalde eisen voldoen. Dit is het eerste project van dit type in Europa.

Thema 3: Regionale identiteit en duurzame ontwikkeling Eerste prijs: "TANNO meets GEMINI" een project voor duurzame ontwikkeling van de regio Stiermarken (Oostenrijk) waarin bedrijven worden samengebracht om energiezuinige, goedkope huizen te bouwen van hout en andere materialen die traditioneel in de regio aanwezig zijn.
Tweede prijs: "TEKNIKBUSSEN (TEKNO)" een project ter bescherming van de identiteit van Oostelijk Midden-Zweden op initiatief van bedrijven in de regio die graag zouden zien dat meer schoolkinderen een carrière in wetenschap en techniek zouden overwegen om de beroepsbevolking in de toekomst veilig te stellen. Derde prijs: "LES CRÉANAUTES" een project inzake de regionale identiteit van de Conseil régional van de Limousin (Frankrijk) waarbij jonge mensen ingezet worden om ideeën te verzamelen en op te doen onder gezaghebbende personen en het grote publiek om het imago van de Limousin als innovatieregio waar het goed wonen en werken is nieuw leven in te blazen en te versterken.

Meer informatie over de projecten is te vinden op de hieronder vermelde website.

Achtergrond

Het doel van de innovatieve acties die medegefinancierd worden door het Europese Fonds voor regionale ontwikkeling (ERDF) is om een proeftuin tot stand te brengen voor ideeën over regionale ontwikkeling in Europa, met name voor werkelijk vernieuwende plannen. Deze worden uitgevoerd door partnerschappen in iedere regio, waarin de publieke en de particuliere sector en regionale betrokkenen samenwerken. In dit verband worden de bevoegde autoriteiten in de regio's uitgenodigd voor 31 mei ieder jaar tussen 2000 en 2005 een aanvraag in te dienen voor het Regionale programma inzake innovatieve acties op een van de volgende drie strategische gebieden:
een op kennis en technologische innovatie gebaseerde regionale economie: regio's helpen om hun technologische niveau te verhogen; eEuropeRegio: de informatiemaatschappij ten dienste van regionale ontwikkeling;
regionale identiteit en duurzame ontwikkeling: de regionale cohesie en het regionale concurrentievermogen bevorderen door een geïntegreerde aanpak van economische, milieu-, culturele en maatschappelijke activiteiten.

Tussen 2001 en 2003 dienden 170 regio's een aanvraag in, waarvan er 139 werden geselecteerd voor financiering. De totale begroting voor innovatieve acties van het ERDF tijdens de hele periode bedraagt ongeveer 400 miljoen. Iedere gehonoreerde aanvraag ontvangt gedurende maximaal twee jaar een bedrag van minimaal 300.000 en maximaal 3 miljoen van het ERDF.

Meer informatie:

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/innovation/concours_en.htm