Menzis


Bericht: Uitstekende jaarcijfers Menzis én Menzis pleit voor: Geen No Claim regeling voor 65-plussers

Menzis legt tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2003 uitstekende resultaten voor; een totaal resultaat van bijna 58 miljoen en een groei van het aantal verzekerden. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2003 heeft Menzis een pleidooi gehouden voor een andere aanpak van de No Claim regeling voor ziekenfondsverzekerden. Menzis wil de No Claim niet laten gelden voor 65-plussers. Henk Schildkamp, bestuursvoorzitter Menzis: "Uit onze gegevens kunnen we constateren dat 85% van onze verzekerden boven de 65 jaar niet in aanmerking zal komen voor terugbetaling van de No claim of een deel ervan. Simpelweg, omdat mensen op hogere leeftijd vaker gezondheidsklachten hebben en dus vaker naar de dokter gaan en medicijnen gebruiken. We vinden het daarom onterecht wanneer deze groep de No Claim bijdrage zou moeten betalen."

Vooruitlopend op de invoering van de basisverzekering in 2006, wordt per 1 januari 2005 een No Claim regeling ingevoerd. In het plan van Hoogervorst betaalt iedere ziekenfondsverzekerde die ouder is dan 18 jaar ongeveer 5,25 Euro extra premie per maand. Iedere verzekerde die minder dan 250 Euro heeft geconsumeerd, krijgt na een jaar het verschil terugbetaald. Het doel van de regeling is mensen aan te zetten tot kostenbewustzijn. Schildkamp: "Die methodiek werkt alleen bij mensen die minimaal een kans hebben om in aanmerking te komen voor een teruggave. Doordat mensen boven de 65 vaker gezondheidsklachten hebben, zullen ze vaker een arts of ziekenhuis bezoeken en meer medicijnen gebruiken. Er is dus sprake van een toeslag van 5,25 Euro, terwijl de facto deze groep verzekerden geen kans heeft om iets van de No Claim bijdrage terug te krijgen. Bovendien zal er geen sprake zijn van het beoogde remmende effect op de vraag naar zorg." Het pleidooi van Menzis betreft een No Claim regeling die alleen van toepassing is voor verzekerden van 18 tot 65 jaar. Schildkamp: "De uitsluiting van 65-plussers kan bekostigd worden door de verzekerden die wél binnen de regeling vallen 1 euro extra bijdrage te laten betalen. De No Claim bijdrage zou dan voor de verzekerden tussen de 18 en 65 jaar uitkomen op een bedrag van 6,33 Euro."

Goed financieel resultaat

Menzis hield haar pleidooi tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2003. Met een resultaat van 57,9 miljoen Euro mag Menzis gerust spreken van goede financiële resultaten. Het rendement werd behaald door een positief technisch resultaat en een goede beleggingsperformance. Het technisch resultaat (marge tussen de premies en de kosten) was met name uitstekend vanwege de efficiencymaatregelen die Menzis in 2003 heeft doorgevoerd. De overname van Arbodienst Gezondheidszorg droeg direct in het eerste jaar al positief bij aan het resultaat. De overname van DKV Nederland kwam in april 2004 volledig rond en zal naar verwachting in 2004 gaan bijdragen aan het financiële resultaat. Menzis laat het resultaat uit 2003 ten goede komen aan de verzekerden en de continuïteit van de onderneming. In 2004 is een deel van het resultaat terug gegeven aan de verzekerden door de premies laag vast te stellen.

Amicon had in 2003 een premie van 30,90 Euro en heeft dit in 2004 verlaagd naar 22,90 Euro; Geové daalde van 29,75 Euro naar 26,30 Euro, Anderzorg ging van 19,95 Euro naar 17,95 Euro en heeft daarmee de laagste premie van Nederland. Naast premieverlaging, investeert Menzis in de zorg om het aanbod voor haar verzekerden nu en in de toekomst te garanderen. Tot slot heeft Menzis toegevoegd aan de reserves om de solvabiliteit te verbeteren en de continuïteit te waarborgen. Menzis heeft nu een eigen vermogen van 400 miljoen euro.

Groei

Menzis zag haar portefeuille groeien; begin 2003 waren er 1.726.139 verzekerden, per 1 maart 2004 waren dat 1.757.712, een groei van 31.573 verzekerden. Met de overname van DKV Nederland (Rijnmond Verzekeringen, NVS en Nederzorg) heeft Menzis thans 1.973.082 verzekerden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw J. Kooi, tel. nr. 038-4677600.