AutoRai


22-4-2004

Volkswagen Golf Trekauto van het Jaar

De Volkswagen Golf 1.6 FSI is uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar
2004. De nieuwe Golf won niet alleen in zijn klasse, maar werd ook uitgeroepen tot overall winnaar. De redactie van het ANWB-maandblad Kampeer & Caravan Kampioen onderwerpt jaarlijks twintig tot vijfentwintig nieuwe autos aan een vergelijkingstest.

Tijdens de verkiezing worden de deelnemende autos op vier hoofdonderdelen - weggedrag, prestaties, comfort en doelmatigheid - beoordeelt door een tienkoppige jury van auto- en caravanjournalisten uit binnen- en buitenland. Daarbij hangt achter elke auto een caravan, waarvan het gewicht is afgestemd op dat van de trekkende auto. Het weggedrag, de prestaties en het comfort worden getoetst door een uit vier teams (van twee mensen) bestaande jury. Elke auto rijdt over een op de testbaan van DAF in St.Oedenrode uitgezet parcours. Daarin zitten stroken met verschillende soorten wegdek, waaronder betonrichels en losse klinkers. Op een ander gedeelte staan twee rijen pylonen die een dubbele chicane markeren. Daarnaast worden de combinaties op een 12 procent helling stilgezet. De jury test op deze wijze het bedieningsgemak van de handrem en de werking ervan.

Zitcomfort
Het beproeven van de doelmatigheid is een karwei dat door de non-driving jury (twee man) wordt uitgevoerd. Het zitcomfort voor- en achterin, de vorm en de ruimte van de koffer, alsmede de toepasbaarheid van verschillende soorten hulpspiegels behoort tot hun taken.

De Golf 1.6 FSI werd aldus winnaar van een klasse waarin onder andere ook de nieuwste Opel Astra (1.6) en de Mazda3 zaten.