Ingezonden persbericht


Merendeel Nederlands bedrijfsleven steekt 50% IT-budget in integratie of migratie van host-systemen

Onderzoek WRQ laat tegelijk grote onzekerheid zien over aanpak en hulpmiddelen

Leiden, 19 april 2004 - WRQ heeft met een recent gehouden onderzoek de Nederlandse markt voor host-integratie en -migratie in kaart in kaart gebracht. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:


· Zo'n 75 procent van de Nederlandse bedrijven steekt de komende tijd bijna de helft van het IT-budget in de integratie of migratie van host-systemen.

· 47 procent is van plan binnen een jaar te migreren naar client/server-applicaties.

· Ongeveer hetzelfde percentage heeft één tot drie integratieprojecten op het programma staan.

· Dat er grote onzekerheid bestaat over de aanpak en de hulpmiddelen die nodig zijn voor host-integratie en uiteindelijk de migratie naar cliënt/server-applicaties.

· Het voornemen om snel te migreren naar client/server-applicaties bestaat met name in grotere bedrijven met meer dan 50 medewerkers.
· Bij driekwart van de bedrijven nemen migratie- of integratieprojecten bijna de helft van het IT-budget in beslag.
Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeker ITM International, dat 108 Nederlandse IT-managers online enquêteerde met behulp van een vragenlijst van WRQ. 55 respondenten zijn werkzaam bij kleinere bedrijven (minder dan 50 medewerkers), de overige respondenten voor grote bedrijven. Het onderzoek had een respons van 80 procent.

Het onderzoek laat ook zien dat in meer dan de helft van de bedrijven terminal-emulatieproducten in gebruik zijn. Deze bedrijven zijn van zins meer in IT te investeren dan andere bedrijven.

Als het gaat om integratie, is een groot aantal bedrijven nog onzeker over de aanpak die ze zullen hanteren. Het grootste deel heeft procesmatige integratie voor ogen, gevolgd door integratie op dataniveau en oplossingen die zijn gebaseerd op berichtenverkeer. Bijna een derde van de bedrijven heeft daarin nog geen keuze gemaakt. Hetzelfde valt te concluderen op het gebied van hulpmiddelen: bijna de helft weet nog niet welke hulpmiddelen ze gaan gebruiken.

"Veel bedrijven hebben grote voornemens en doen stevige budgetreserveringen, maar tegelijk hebben ze geen idee hoe ze de integratie van host-systemen willen realiseren. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak, maar toch verrast het ons niet", aldus Ron Grevink, directeur van WRQ. "Het onderzoek bevestigt dat er weliswaar grote wil tot integratie bestaat, maar dat veel bedrijven door de bomen het bos niet meer zien. Enerzijds praten ze met grote system integrators, die eerder gebaat zijn bij het volledig herschrijven van applicaties in plaats van het onder de aandacht brengen van simpele integratietools. Anderzijds zitten de leveranciers van integratiehulpmiddelen niet op één lijn: de een biedt integratie door middel van directe toegang naar de database, de ander door toegang via de scherminterface, weer een ander door het aanpassen van de legacy-applicatie. Ook de onbekendheid met de relatief kleine spelers in de integratiemarkt speelt een rol."

"Daarom is het van belang bedrijven te wijzen op de verschillende benaderingen van host-integratie en eerlijk te zijn over de voordelen en nadelen van elke methode. Er is geen sprake van een oplossing die in alle gevallen het beste is. Het gaat erom de wensen en doelstellingen van het bedrijf af te zetten tegen de kosten en baten. Daarnaast moet het voor bedrijven duidelijk zijn dat hun wens tot volledige migratie niet in de weg hoeft te staan van integratie. Sterker nog, door nú te kiezen voor integratie en de bestaande applicaties op de juiste wijze in te bedden in nieuwe bedrijfsprocessen, kunnen ze een infrastructuur creëren die voorbereid is op een migratie die straks minder complex en risicovol zal zijn."

Een samenvatting van de onderzoeksresultaten is opgesteld door Brodeur Worldwide en aldaar verkrijgbaar.

WRQ
WRQ ontwikkelt software voor het ontsluiten en integreren van legacy applicaties. WRQ Reflection software bevat een breed aanbod van terminal emulation en PC X server oplossingen. De integratieserver WRQ Verastream biedt een enkelvoudig platform voor hergebruik van legacy logica en data in webapplicaties, CRM-applicaties en portals. De producten van WRQ helpen bedrijven maximaal rendement uit hun host-systemen te halen terwijl zij hun ICT-strategie voor de lange termijn ten uitvoer brengen.

WRQ is opgericht in 1981 en een van de grootste particuliere softwarebedrijven van de Verenigde Staten. Het heeft wereldwijd meer dan zes miljoen gebruikers, die de ondersteuning door WRQ beoordelen als de beste in de technologiesector. Vier op de vijf ondernemingen in de Fortune 500 vertrouwen dagelijks op WRQ.
Meer informatie vindt u op www.wrq.com. Het Europese hoofdkantoor van WRQ is sinds 1989 gevestigd in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.wrq.com/nl.

Voor meer informatie
WRQ Software BV
Vanessa Bakker
+31 (0)71 368 1100
vanessab@wrq.com

Brodeur Worldwide
Stefan de Krijger
+31 (0)20 346 2000
sdekrijger@nl.brodeur.com