Partij van de Arbeid


Vragen van de leden Smits, Van Dijken (beiden PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van VWS over de vervoersvergoeding van mensen met een handicap die voor een dagbesteding zijn geïndiceerd


Kent u voorbeelden van mensen met een handicap die zijn geïndiceerd voor dagbesteding, daar daadwerkelijk gebruik van maken, dat financieren uit een persoonsgebonden budget en geacht worden het vervoer naar de dagbesteding te financieren uit een bijdrage van 5 euro per dag?


Kunt u zich voorstellen dat 5 euro per dag te weinig is om de kostprijs van vervoer te dekken, bijvoorbeeld in het voorbeeld van een 17-jarige jongen uit Drachten die voor dagbesteding elke werkdag naar een zorgboerderij gaat, 80 kilometer van zijn (en zijn ouderlijk) huis verwijderd?*


Weet u dat mensen met een handicap tot nu toe in zulke omstandigheden hun uitwijk zochten bij bovenregionaal vervoer Traxx en erkent u dat dat nu niet meer mogelijk is, vanwege de beperking aangebracht in de nieuwe regeling Valys?


Kunt u aangeven welke oplossing mogelijk is voor de jongen uit bovenstaand voorbeeld en bent u bereid om dat aan de ouders van de jongen in kwestie te laten weten?


Kunt u aangeven of u het redelijk vindt dat de nieuwe regels in deze en soortgelijke situaties zo uitpakken dat verwanten en vrienden van jonge mensen met een handicap zelf zorg moeten dragen voor vervoer naar dagbesteding, omdat de vergoeding voor dat vervoer ontoereikend is?


Denkt u dat de ontoereikende vergoeding voor het vervoer leidt tot het sneller uit huis plaatsen door ouders van mensen met een handicap, omdat opname in een intramurale instelling niet leidt tot een flinke aanslag op het besteedbaar inkomen van zowel de persoon met handicap als diens verwanten?

---- --

-----Oorspronkelijk bericht-----


Van: aalzenalie/pop.het.nl


Verzonden: vrijdag 16 april 2004 21:14


Onderwerp: valys


Hallo, ook wij zijn getroffen door het nieuwe systeem van valys. Onze zoon van 17 met een verstandelijk handicapt, gaat elke dag naar de zorgboerderij. Met de nieuwe regeling kan hij 1 keer per week gebracht worden, de rest, 80 km per dag, rijden wij nu zelf. Ik, de moeder, werk part-time en heb een nierziekte(50% nierfunctie) wat dus in houd, dat ik altijd moe ben en mijn best doe om me staande te houden. Mijn man werkt 40 uur in de week. De mantelzorg is hierdoor wel erg belastend geworden, maar je wilt het hem ook niet ontnemen, want hij is zo gelukkig daar. Hij kan niet zelfstandig met bus of trein reizen, bovendien is er ook geen verbinding daat na toe. Wat willen ze nou eigenlijk, dat we zeggen, laat hem maar 1 dag in de week naar de zorgboerderij gaan? Voorheen ging hij met traxx, hij heeft een medische indicatie voor vervoer, allen er is geen vervoer, zoals voor velen. Voor vervoer ontvangen we uit het pgb 5 euro bruto, nou hier kun je de benzine niet eens van betalen, maar wat ons treft is dat de mantelzorg steeds meer wordt. Weg met dat kilometerbudget! fam van der Lei, Drachten

---- --