Gemeente Breda

Persberichten

22-04-2004

Breda investeert in kwaliteit binnenstad door verbetering dwaalmilieu

Breda wil de kwaliteit van de binnenstad nog verder verhogen door het zogenoemde dwaalmilieu te verbeteren. Dit is een ring van sfeervolle straten direct rond het hart van de binnenstad die op sommige plaatsen het winkelgebied kruisen zoals de Sint Annastraat, de Catharinastraat, de Reigerstraat, de Nieuwstraat en 't Sas.
Dit dwaalmilieu biedt kansen voor ondernemers, bijzondere winkels, specifieke horecavoorzieningen en wonen. Zo wordt de binnenstad nog aantrekkelijker voor bezoekers en toeristen die op loopafstand van de drukke winkelstraten een alternatief aanbod hebben. De combinatie van werken en wonen zorgt, ook in de avonduren, voor een levendige uitstraling. Het college van burgemeester en wethouders gaat nu samen met marktpartijen een concreet actieplan voor het dwaalmilieu opstellen. Doel is het verbeteren van de kwaliteit van de binnenstad en het geven van een impuls aan de economische activiteit en werkgelegenheid.

Actieplan
Ter voorbereiding op het actieplan, wordt een inventarisatie gemaakt van de specifieke kwaliteiten van en kansen voor de diverse straten. Op basis daarvan wordt het gewenste sfeerbeeld met daarbij behorende functies omschreven.
Verder komen in het actieplan afspraken voor gezamenlijke promotie van het dwaalmilieu en acquisitie van nieuwe passende ondernemingen. Ook neemt de samenwerking tussen gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en horeca een belangrijke plaats in en is er aandacht voor een herkenbare ruimtelijke inrichting van het dwaalmilieu.

Opwaardering binnenstad
De potentie voor verdere ontwikkeling van het dwaalmilieu -en daarmee van de opwaardering van de binnenstad - ligt op de kruispunten van het dwaalmilieu met het kernwinkelgebied.
De Bredase binnenstad bestaat uit vier gebieden met een eigen karakter: het kernwinkelgebied, de inlopers, de Oost- en Westflank en het dwaalmilieu. Het dwaalmilieu neemt hierbinnen een belangrijke plaats in en maakt Breda uniek. Het omvat de straten: Visserstraat, Havermarkt, Reigerstraat, Catharinastraat, Sint Annastraat, Sint Janstraat, Nieuwstraat en t Sas, alle met eigen kenmerken en kwaliteiten. Zo zijn de Visserstraat, de Havermarkt en de Reigerstraat het meest dynamisch door de veelheid en variatie aan horeca en winkels en heeft de Catarinastraat een ingetogen sfeer door de hoge panden. Het project t Sas, met hoogwaardige architectuur en winkelinvulling, is hét schoolvoorbeeld van een succesvol dwaalmilieu.

Behoud en versterking van het dwaalmilieu vloeien voort uit de eerder vastgestelde detailhandelsnota, waarin de verbetering van het dwaalmilieu een actiepunt is.
Uit de gelden van het Grote Steden Beleid (GSB), stelt de gemeente een budget beschikbaar van 33.500,- om het actieplan samen met de partners op te stellen.

Breda, 22 april 2004.