Gemeente Wormerland


Raad neemt initiatiefvoorstel PvdA over baggeren aan

In aanwezigheid van veel vertegenwoordigers van belangenorganisaties werd in de raadsvergadering van dinsdagavond 13 april een initiatiefvoorstel van de PvdA over het baggeren van het Wormer- en Jisperveld aangenomen. Hieraan ging een twee uur durende discussie vooraf.
Alle partijen waren het er over eens, dat er richting het Hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier (HHNK) maximale druk moet worden uitgeoefend om het gebied op korte termijn uit te baggeren. Baggeren is nodig om het gebied toegankelijk te houden voor de recreanten (bijv. voor varen en kanoën) en om de hierin voorkomende natuurwaarden te behouden. Gewezen werd verder op het project Wormer- en Jisperwater (een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Natuurmonumenten, het HHNK, de provincie en de gemeente), dat al een tijdlang gaande is, maar waaraan het vooralsnog schort aan een snelle aanpak in de uitvoering van het baggerprobleem. Inmiddels wordt ook op provinciaal en rijksniveau overleg en onderzoek (uit)gevoerd naar de beheersproblematiek in de veenweidegebieden binnen onze regio. Zo is er vorig jaar in opdracht van de provincie Noord-Holland een plan van aanpak opgesteld, waarin ook het waterkwaliteitproject Wormer- en Jisperwater wordt genoemd. Op deze wijze hoopt de regio dat er straks vanuit Europa en het Rijk aanzienlijke sommen geld beschikbaar komen om het beheersprobleem (bagger, landbouw en waterbeheer) aan te kunnen pakken.

De coalitie (CDA,VVD en GroenLinks) vond het in eerste instantie niet noodzakelijk om het voorstel van de PvdA om een aanjaagpremie van 100.000,- in te zetten te steunen. Hierbij werd aangegeven dat niet de gemeente, maar het HHNK primair verantwoordelijk is voor het uitbaggeren van de waterlopen in het landelijk gebied. Na een schorsing aan het eind van de avond kwam men er tenslotte uit. Het college ging akkoord, als het bedrag niet uit de algemene reserve zou worden gehaald. Wethouder Roos gaf nog aan, dat hij - gezien de financiële positie van de gemeente - van de provincie zeker geen toestemming zal krijgen de reserve aan te spreken. Ook vroeg het college om het mandaat van de raad om het ter beschikking gestelde geld uit te geven.
Groen Links verbond als aanvullende voorwaarde aan hun toestemming, dat het Hoogheemraadschap, dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het baggeren, vóór 30 september 2004 daadwerkelijk hiermee van start zal gaan. Daarna gingen ook CDA en VVD akkoord.