Gemeente Wormerland


Voorlichtingsavond over Welstandsnota

Per 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet in werking getreden. Dit leidt onder meer tot een nieuwe manier voor de beoordeling van bouwplannen aan >redelijke eisen van welstand=. Met ingang van 1 juli 2004 moet deze beoordeling gedaan worden aan de hand van objectieve criteria die zijn vastgelegd in een welstandsnota. De welstandscommissie adviseert B en W over de bouwplannen en baseert haar advies op de welstandsnota. De aanvrager van een bouwplan kan van te voren kennis nemen van de criteria waaraan zijn plan wordt getoetst. Zo ontstaat vooraf duidelijkheid over de manier waarop de welstandscommissie tot een advies komt en kunnen aanvragers in hun ontwerp rekening houden met de ter plaatse geldende criteria.

De welstandsnota is in concept gereed. Er zijn 10 verschillende gebieden binnen de gemeente beschreven en per gebied zijn er toetsingscriteria gemaakt. Voor 8 specifieke bouwvormen (o.a. stolpen, Zaanse huizen en dakopbouwen) zijn aparte criteria opgenomen. Alvorens tot vaststelling over te gaan wordt een ieder in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de inhoud en eventuele zienswijzen (= schriftelijke mening) kenbaar te maken. Hiertoe ligt de concept-welstandsnota vanaf 25 april tot en met 23 mei 2004 ter inzage in het gemeentehuis en de bibliotheek in Wormer en het Post-Huijs in Neck.
Tevens nodigen wij een ieder uit voor de voorlichtingsavond waarin de nota wordt gepresenteerd. Deze zal worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis op 18 mei 2004 om 20.00 uur.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer S. Bukman van Bouw- en Woningtoezicht, telefoon 075-642 90 23.