Gemeente Wormerland


IBAs in het buitengebied; saneren van de ongezuiverde lozingen

In de raadsvergadering van 13 april is de raad akkoord gegaan met het voorstel van het college om de sanering van de ongezuiverde lozingen in het buitengebied in nauwe samenwerking met het hoogheemraadschap uit te voeren. Het Wijdewormer Journaal besteedde in haar nummer van april al aandacht aan de samenwerking en aan de aanleg van IBAs in het buitengebied.
In het buitengebied is op grond van laagst maatschappelijke kosten besloten geen riolering aan te leggen. De aanleg van een IBA-systeem is goedkoper en kan ook voldoen aan de emissiereductie die door het hoogheemraadschap wordt geëist.

Formeel is de gemeente alleen verplicht riool aan te leggen als dat doelmatig is. Die verplichting is wettelijk vastgelegd in de zorgplicht riolering. Indien er geen doelmatigheid is (lees maatschappelijk erg hoge kosten), dan vraagt de gemeente ontheffing van haar plicht aan bij de provincie. Het opheffen van de ongezuiverde lozing dient dan door de lozer zelf te geschieden. De gemeente heeft er voor gekozen haar burgers te ontzorgen en biedt aan de aanleg van de noodzakelijke IBAs op zich te nemen. Zij wordt eigenaar van de IBAs en zorgt samen met het hoogheemraadschap voor het onderhoud.
Van de eigenaar wordt hierbij een eigen bijdrage gevraagd voor de aanleg en tevens gaat de eigenaar rioolrecht en een zuiveringsheffing betalen. Voor het plaatsen van de IBA en de leidingen wordt een zakelijk recht afgesloten.
Het staat de eigenaar / lozer echter vrij om zelf voor de sanering van de lozing te zorgen. De gemeente bemoeit zich dan verder niet met de sanering en de verdere afhandeling (vergunningen e.d.).

Al met al zijn er een hoop afwegingen te maken door de lozer in het buitengebied en de omstandigheden kunnen ook nog eens verschillen. Zo zal een veehouder die loost op zijn gierkelder, dit kunnen blijven doen zonder verdere maatregelen. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.
Om een ieder in de gelegenheid te stellen zijn of haar vragen kwijt te kunnen en nader geïnformeerd te worden over wat er nu allemaal op hem/haar af komt, organiseert de gemeente een aantal inloopavonden samen met het hoogheemraadschap. De avonden zullen plaatsvinden eind mei, begin juni.

Over deze avond(en) wordt u als bewoner van het buitengebied persoonlijk geïnformeerd. U ontvangt over enkele weken een uitnodiging voor een inloopavond en nadere informatie.
Het heeft lang(er) geduurd, maar de sanering gaat nu toch geschieden.