GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 april 2004 15:12
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kamer moet de super PG zelf kunnen horen

(22 april 2004)

Een super PG dient het beleid van de minister uit te voeren én de autonomie van het OM te bewaken. Dat kan incidenteel veel vragen oproepen. GroenLinks vindt dat de super PG daarom rechtstreeks door de Kamer gehoord moet kunnen worden als dit spanningsveld tot ophef leidt en de Kamer uitleg wenst.

Eventueel moet uit het Reglement van Orde van de Kamer artikel 29 gewijzigd worden, zodat het horen van een (top)ambtenaar ook zonder toestemming van de politiek verantwoordelijke minister mogelijk wordt.

Meerdere incidenten wijzen er op dat de functie van voorzitter van het college van PG's een moeilijke is. De wijze waarop de super PG moet balanceren tussen het uitvoeren van het beleid van de minister én het bewaken van de autonomie van het OM leidt regelmatig tot commotie. Steevast moet de minister dan verantwoording afleggen over een belangenafweging die primair door de super PG is gemaakt. Het zou in ieders belang zijn dat deze moeilijke afweging van belangen inzichtelijker wordt doordat de Kamer de super PG daarover zelf zou kunnen horen. De autonomie van het OM kan moeilijk uit de verf komen, als de ministeriële verantwoordelijk zo wordt uitgelegd, dat de minister van Justitie één op één verantwoordelijk is voor de belangenafweging van de super PG. Vandaar dat het wenselijk is om in een hoorzitting met de super PG de Kamer de mogelijkheid te geven meer inzicht te geven in de belangenafweging.

Artikel 29 van het reglement van orde van de Kamer bepaald dat de desbetreffende minister bepaald of de Kamer een rijksambtenaar kan horen. Het lijkt mij goed dat de minister van Justitie in het debat vandaag in beginsel die bereidheid uitspreekt. Ziet hij daar niets in, dan rest aan de kamer ook de mogelijkheid om artikel 29 van het RvO te wijzigen, zodat zonder tussenkomst van de minister een (top) rijksambtenaar kan horen.

Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -