Ministerie van Defensie


Foto: Een mattenlegger van de genie legt een instantweg aan in moeilijk begaanbaar terrein (Peter Wiezoreck)

Geniebataljon bereidt zich voor op NRF

22-4-2004 13:51:00

Ter voorbereiding op de periode als onderdeel van de Nato Response Force werkt 101 Geniebataljon uit Wezep momenteel Engineer Victory af. Tijdens deze twee weken durende oefening, die mogen ten einde loopt, voeren de genisten typisch militaire opdrachten uit, zoals de aanleg van een vrij compleet kampement nabij het mobilisatiecomplex Coevorden.

Engineer Victory speelt zich grotendeels af in Midden- en Oost-Nederland en telt bijna vijfhonderd deelnemers. 101 CBRN-compagnie (Chemical Biological Radiological Nucleair) oefent op het trainen met de pas ingevoerde ontsmettingssystemen en het NBC-verkenningsvoertuig SpurFuchs. 102 Constructiecompagnie concentreert zich op het openhouden van routes en het inrichten van enkele ports of debarkation

. Ook herstellen de genisten een beschadigde spoorweg in 't Harde en leggen een compleet los-/laadperron aan. Op het Infanterie Schietkamp Harskamp komt het aspect wegreparatie aan bod. Als alles volgens plan verloopt, zal 101 Geniebataljon volgend jaar van 15 januari tot 20 juni deel uitmaken van de snel inzetbare brandwacht van de NAVO. Tijdens die periode staat de eenheid onder bevel van 1 Ge/NL Response Forces Headquarters. Foto: Genisten bezig met een dakconstructie (Peter Wiezoreck)