Politie Zuid-Holland-Zuid

Jaarverslag Politie Zuid-Holland-Zuid

22-04-2004

POLITIE PAKT MEER CRIMINELEN
Aantal woning- en bedrijfsinbraken gedaald

REGIO - Ook in 2003 zijn de prestaties van het korps Zuid-Holland-Zuid weer verbeterd in vergelijking met het vorige jaar. Korpschef Ruud Bik is trots dat in 2003 opnieuw 1000 meer verdachten zijn aangehouden (14 % meer) dan in 2002, waardoor het totaal aantal aangehouden verdachten uitkwam op 7871. Daarnaast werden er in 2003 5273 aangegeven zaken opgehelderd (plus 25 %).

Het totale volume aan aangiften in de regio Zuid-Holland-Zuid is licht toegenomen (+ 2%) ten opzichte van 2002. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door een toename van aangiften terzake bedreiging en aan enkele delictsvormen die vallen onder de noemer volumecriminaliteit. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om diefstal uit autos (bijna 10%) en vernielingen (ruim 8%). Uit de samenvatting van de doelen en resultaten blijkt dat ondanks de lichte stijging van het totaal aantal aangiften, de doelstellingen zoals die zijn geformuleerd in het jaarplan 2003, nagenoeg alle zijn behaald.

Aansprekende resultaten zijn de vermindering van het aantal woninginbraken (-11%) en van het aantal bedrijfsinbraken (-14%). Met name bij bedrijfsinbraken is gedegen recherche-onderzoek succesvol gebleken. Het oppakken van enkele actieve dadergroepen heeft zeker bijgedragen aan deze daling.
Hoewel er geen kwantitatieve doelstelling is geformuleerd voor het delict autodiefstal mag de scherpe daling van aangiften (-25%) zeker niet onvermeld blijven. Een zorgwekkende ontwikkeling is de nog steeds toenemende trend in de geweldsdelicten mishandeling en bedreiging. Gelukkig is het oplossingspercentage voor geweld (ofwel de pakkans) in onze regio hoog: 70%.

In het jaarverslag over 2002 was nog een dalende tendens te zien in de aangiften van vernieling. Dit jaar zijn de cijfers helaas weer terug op het oude niveau.

Het aantal bekeuringen voor rood licht, snelheidsovertredingen en gordel- en helmdraagplicht is lager uitgekomen dan de doelstelling. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat steeds meer verkeersdeelnemers zich, mede door de intensieve handhavingsinspanningen, zijn gaan gedragen conform de regels.

De aanpak van veelplegers is een hot issue. Er zijn 368 actieve veelplegers in Zuid-Holland-Zuid die verantwoordelijk zijn voor naar schatting 30 tot 40% van het totale criminele volume. In de regio is in 2003 hard gewerkt om in gezamenlijkheid met Justitie, bestuur en diverse hulpverleningsinstellingen een sluitende aanpak te ontwikkelen. Er is een indicatiecommissie ingesteld onder regie van het Openbaar Ministerie, die bepaalt welke aanpak per persoon gewenst is.

In september is gestart met een lijst van 26 geselecteerde veelplegers. Medio november is de lijst uitgebreid naar 43 personen en medio december naar 51 personen (met het afvoeren van drie personen uit de oorspronkelijke lijst van 26). Binnen het korps is een nieuwe dadergerichte werkwijze geĂŻntroduceerd door het Bureau Veelplegers. Een ketenkalender geeft een inzichtelijk beeld van elk veelplegerdossier. Elke veelpleger op vrije voeten wordt geadopteerd door een gebiedsagent Sinds de start van de operationele fase eind september zijn er tot eind 2003 26 aanhoudingen geweest van een veelpleger voor nieuwe strafbare feiten. Na aanhouding vindt indien juridisch mogelijk, inverzekeringstelling en voorgeleiding plaats. Direct wordt gekeken naar onder meer openstaande straffen en wordt het veelplegerdossier meegezonden naar Justitie die snelrecht toepast. Hierdoor konden enkele veelplegers voor een gering feit, zoals een winkeldiefstal van 3 euro, langdurig uitgeschakeld worden. De politie gaat steeds verder in het identificeren en aanpakken van veelplegers. Eind april 2004 is de lijst veelplegers die actief gevolgd worden, gegroeid tot 75. Hoewel er geen direct causaal verband aantoonbaar is, geeft afname van de volumecriminaliteit in de eerste maanden van 2004 aan dat de speciale op de man/vrouw gerichte aanpak zijn vruchten begint af te werpen. Binnenkort wordt er voor de hele regio een veelplegers-convenant ondertekend zodat alle partners de aanpak sluitend kunnen maken.

Klik hier om het jaarverslag 2003 te bekijken.