RAAD VOOR CULTUUR

Reactie rapport Visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep

P E R S B E R I C H T

Aanbevelingen Visitatiecommissie gaan niet ver genoeg, aldus de Raad voor Cultuur

DEN HAAG - In een vandaag verstuurde brief aan staatssecretaris Medy van der Laan onderstreept de Raad voor Cultuur de urgentie die spreekt uit de analyse van de Visitatiecommissie landelijke Publieke Omroep. Hij meent echter dat de maatregelen die de commissie op korte termijn voorstelt onvoldoende zijn om de gesignaleerde tekortkomingen op te lossen. Verder meent de Raad dat een wetswijziging met betrekking tot de samenstelling van de Raad van Toezicht op korte termijn noodzakelijk is. Een nieuwe Raad van Toezicht dient zo mogelijk geïnstalleerd te zijn voor het opstellen van het tussentijdse concessiebeleidsplan in 2005.

De Raad voor Cultuur meent dat niet alleen uit de resultaten van de visitatie, maar ook uit de procedure lering kan worden getrokken. Voorgestelde veranderingen binnen de Publieke Omroep, zeker als die belangrijke wetswijzigingen vereisen, kosten veel tijd. De resultaten van de volgende visitatiecommissie in 2009 zullen dan ook te laat komen om eventueel ingrijpende veranderingen in 2010 door te voeren. De Raad dringt voor de huidige concessieperiode aan op een systematische evaluatie van doelstellingen en de mogelijkheid op basis hiervan wetgeving aan te passen.

De Raad voor Cultuur is het eens met de Visitatiecommissie dat de situatie waarin de Publieke Omroep zich momenteel bevindt alarmerend is en dat actie op korte termijn is geboden. Hij sluit echter niet uit dat op termijn andere modellen dan het 'toekomstmodel' van de Visitatiecommissie de beste garanties bieden voor een sterke Publieke Omroep. Hij adviseert de staatssecretaris te (laten) onderzoeken hoe de omroep na afloop van de huidige concessie in 2010 het best kan worden ingericht. Ook stelt de Raad voor de taken en eisen die aan een publieke omroep gesteld moeten worden in een veranderende samenleving, te herijken.

Gelet op de belangrijke conclusie van de Visitatiecommissie dat 'het geheel (van Publieke Omroep) minder is dan de som der delen' zal de Raad bij zijn advies over de erkenningen voor zendtijd ook kijken welke bijdrage de individuele omroepinstellingen gezamenlijk leveren aan de realisatie van de taakstellingen van de Publieke Omroep als geheel.
De Raad voor Cultuur brengt in september advies uit aan de staatssecretaris over te verlenen erkenningen voor landelijke zendtijd.


----