Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van LNV, VROM, V en W, de provincies Brabant, Gelderland, Limburg, Overijssel en Utrecht en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Reconstructieplannen in uitvoering zonder varkensvrije zones

22 april 2004 -
De minister van Landbouw, de staatssecretarissen van VROM en Verkeer en Waterstaat, de reconstructieprovincies en de VNG hebben vandaag afspraken gemaakt over de inpassing van nieuw beleid in vastgestelde en vast te stellen reconstructieplannen. De uitvoering van varkensvrije zones is van de baan. Het Rijk heeft als eerste reconstructieplan het plan van de provincie Limburg goedgekeurd. De uitvoering zal nu voortvarend, pragmatisch en flexibel ter hand worden genomen, gericht op de doelen van de reconstructie.

De Reconstructie Zandgronden omvat een breed programma voor plattelandsontwikkeling. Hoofdelementen zijn een ruimtelijke herstructurering van de intensieve veehouderij, verbetering van de milieukwaliteit, realisatie van de ecologische hoofdstructuur, herstel van het watersysteem en behoud van de leefbaarheid van het landelijk gebied. De massieve aanwezigheid van de intensieve veehouderij in de reconstructiegebieden vergt een offensieve aanpak, die op basis van de reconstructiewet mogelijk is.

Het goedkeuren van het Limburgse plan markeert de omslag van planvorming naar uitvoering van de reconstructieplannen. Omdat het opstellen en realiseren van reconstructieplannen een lange looptijd kent en ondertussen regelmatig nieuwe ontwikkelingen in beleid en financiële kaders aan de orde zijn, kiezen Rijk en provincies voor een ontwikkelingsgerichte benadering. Dat betekent halfjaarlijks bestuurlijk overleg en een flexibele opstelling bij nieuwe ontwikkelingen. In principe zullen beleidswijzigingen pas bij de eerstvolgende planherziening worden doorgevoerd (eens per vier jaar). Nieuw vastgesteld beleid zal waar mogelijk snel doorwerken in de uitvoering van plannen.

Voor de uitvoering van de reconstructie maken Rijk en provincies meerjarenafspraken. Op basis van goedgekeurde reconstructieplannen en uitvoeringsprogramma's wordt met provincies een bestuursovereenkomst gesloten. De eerste bestuursovereenkomst, met de provincie Limburg zal voor 1 juli worden afgesloten, zo is afgesproken. Daarin staat onder meer hoeveel middelen beschikbaar zijn voor het bereiken van de doelen uit het plan.

Een van de middelen om de doelen van de reconstructie is verplaatsing van bedrijven. Verplaatsing komt alleen in beeld wanneer er meerdere doelen mee zijn gediend, en het gaat om levensvatbare bedrijven die willen verplaatsen naar een duurzame locatie.

De reconstructiewet schrijft de aanwijzing van varkensvrije zones voor. Uit een nadere analyse blijkt dat de varkensvrije zones geen meerwaarde meer hebben, met name nu de Europese Commissie het mogelijk heeft gemaakt te vaccineren. Rijk, provincies en VNG hebben afgesproken dat de provincies de varkensvrije zones in de op te stellen reconstructieplannen niet zullen effectueren. Voor het rijk is dat geen belemmering om plannen goed te keuren.