NVVE

Uitnodiging Jaarvergadering NVVE

Persbericht

Jaarrede Jacob Kohnstamm, voorzitter NVVE, 24 april 2004

In zijn jaarrede zal Jacob Kohnstamm ingaan op een aantal belangrijke activiteiten die de vereniging voor 2004 op haar agenda heeft staan zoals het inventariseren van problemen rondom euthanasieverzoeken en de laatstewilpil.
Ook zal er stilgestaan worden bij het overlijden van Huib Drion.

In het regeerakkoord staat dat de euthanasiewet geëvalueerd zal worden. Tot op heden heeft dit nog niet plaatsgevonden en er zijn geen tekenen dat dit spoedig wel zal gebeuren. De NVVE gaat daarom zelf inventariseren hoe artsen in de praktijk omgaan met een legitiem euthanasieverzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tweederde van de concrete euthanasieverzoeken niet wordt gehonoreerd (Van der Wal/Van der Maas). De vereniging heeft haar leden opgeroepen hun ervaringen met euthanasie (zowel goede als slechte) te melden en zal aan het eind van het jaar deze verhalen publiek maken.

Daarnaast concentreert de NVVE zich op probleemsituaties die ook na de wet nog bestaan, zoals dementie en euthanasie. Zij organiseert op 10 december 2004 hierover een symposium voor verpleeghuisartsen, huisartsen, geriaters en ouderen psychiaters.

Het maatschappelijk draagvlak voor de laatstewilpil is ca. 50%. De NVVE gaat aan de slag om dit draagvlak te verhogen.

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde houdt op zaterdag 24 april haar jaarlijkse ledenvergadering in De Eenhoorn te Amersfoort. Aanvang: 11.00 uur

Amsterdam, 22 april 2004