Provincie Flevoland




Provincie krijgt energiebesparingsprijs

De provincie Flevoland heeft de Energiebesparingsprijs 2004 gekregen voor het binnenkort uit te voeren project Licht op maat, intelligente verlichting in een ecologische omgeving. Volgens de jury verhoogt het project het veiligheidsgevoel bij fietsers en wordt de ecologisch kwetsbare omgeving hiermee zo min mogelijk belast. Met de prijs is een bedrag gemoeid van 20.000,-

Het project van de provincie bestaat uit het aanbrengen van een openbare verlichting, aangestuurd door detectie van naderend verkeer. Deze intelligente verlichting zal worden aangebracht langs de Vleetweg, onder een brug in de Larserweg over de Hoge Vaart, in de gemeente Lelystad. Het intelligente van het project bestaat eruit zes lichtmasten alléén te laten branden op het moment dat autos en fietsers daadwerkelijk gebruik maken van de Vleetweg. Hiervoor worden twee radardetectoren geplaatst. Verkeer wordt op enige afstand voor de brug met radar opgemerkt, waarop de verlichting wordt ontstoken, waarna het gedurende een bepaalde tijd blijft branden. De intelligente verlichting zorgt er aldus voor dat het licht brandt als verkeer, met name fietsers, onder de brug wil passeren.

Het project Licht op maat draagt bij aan besparing van energie. Gerekend wordt op een besparing van 87% ten opzichte van een conventionele verlichting. De beperking van het licht is ook belangrijk voor de ecologische verbinding die ook onder de brug is gesitueerd. Fauna heeft hierdoor zo weinig mogelijk hinder van de verlichting.

Deze vorm van verlichting is bedacht na gesprekken met bewoners over een veilige fietsverbinding. De bestaande route is komen te vervallen bij de uitvoering van de baanverdubbeling van de Larserweg. De fietsverbinding is van belang voor scholieren om een bushalte te kunnen bereiken. De passage onder de brug heeft een smalle berm en wordt als sociaal onveilig ervaren.

De prijs is verleend door het Projectbureau Energiebesparing in de grond-, weg- en waterbouw, dat is opgericht door de overheid en diverse instituten. De jury heeft het maatschappelijk belang van dit project zwaar meegewogen: het verhogen van het veiligheidsgevoel bij fietsers en het zo min mogelijk belasten van de ecologische kwetsbare omgeving.