Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van donderdag 22 april 2004

Ontwerpkeuze project Marktplein Geulle

Burgemeester en wethouders hebben afgelopen dinsdag op basis van het advies van de beoordelingscommissie een ontwerpkeuze gemaakt voor het project Marktplein Geulle. Het college zal de gemeenteraad voorstellen in te stemmen met de keuze voor het ontwerp van architect Jo Crepain uit Antwerpen. Dit ontwerp geniet de voorkeur, omdat het helder, schematisch en eenvoudig is van opzet en invulling. Dit draagt bij aan de sociale veiligheid in het gebied. De gemeenteraad beslist in juni of zij akkoord gaat met de keuze van dit ontwerp.

Terugblik. De gemeente heeft 3 jaar geleden terrein Schols in Geulle aangekocht. Dit terrein grenst aan het Marktplein, Hulserstraat en Burg. Thijssenlaan en heeft een centrale functie. Om het centrum een kwaliteitsimpuls te geven, wil de gemeente hier woningen en apparte-menten bouwen. Deze woningen moeten ook voor senioren toegankelijk zijn. Het plan voor-zag in ca. 25 koop- en/of huurappartementen aan de Markt-Hulserstraat en 16 koopwoningen en
-appartementen aan de Burg. Thijssenlaan. Ook het Marktplein zal een herinrichting ondergaan. Tijdens een informatiebijeenkomst in 2001 werden de plannen gepresenteerd. Ontwerpwedstrijd. In 2002 besloot de gemeenteraad een ontwerpwedstrijd te organiseren voor het project Marktplein Geulle. Op deze manier kon de gemeente meerdere visies van architecten naast elkaar leggen en werd de kwaliteit van het project verhoogd. Voordat de architecten aan de slag gingen, heeft de gemeente een selectieprocedure en Programma van Eisen laten opstellen waarin de richtlijnen voor de ontwerpen werden opgenomen.

Beoordelingscommissie. De gemeente heeft een beoordelingscommissie samengesteld van deskundigen, bestuurders en inwoners van Geulle. De commissie heeft het Programma van Eisen en de selectieprocedure besproken en aangepast. Aansluitend zijn 13 architecten benaderd om een bureaupresentatie in te leveren. De beoordelingscommissie heeft hieruit 3 bureaus geselecteerd om een ontwerp te maken: Döll atelier voor Bouwkunst uit Rotterdam, Jo Crepain Architect uit Antwerpen en Vandehoek Coenegracht architecten uit Maastricht.

Inspraak. Tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in januari hebben de architecten een toelichting gegeven op hun ontwerp. Aanwezigen kregen de gelegenheid mondeling hun mening kenbaar te maken en/of een enquêteformulier in te vullen. De meerderheid van de aanwezigen gaf op het enquêteformulier aan de voorkeur te hebben voor het ontwerp van architect Crepain. De ontwerpen van de drie architecten zijn daarnaast van 15 januari t/m 11 februari tentoongesteld in de etalages van 2 winkels in Geulle en in de infohoek van het bestuurscentrum. Gedurende deze periode kon eenieder een schriftelijk reactie insturen.

Rapport beoordelingscommissie. De beoordelingscommissie heeft aansluitend een rapport opgesteld over de ontwerpen. Hierin zijn de 3 ontwerpen getoetst aan de criteria. De reacties van inwoners zijn hierin meegenomen. De commissie heeft vervolgens het college van B&W geadviseerd over het in hun ogen meest geschikte ontwerp: het ontwerp van architect Jo Crepain. Het college zal de gemeenteraad voorstellen akkoord te gaan met deze keuze.