Gemeente Heeze-Leende


Legionellabacterie aangetroffen na periodieke controle

De gemeente laat minimaal twee keer per jaar alle douchegelegenheden van sportaccommodaties onderzoeken op de aanwezigheid van de legionellabacterie.

Deze week is gebleken dat in een tweetal douches van sportcentrum De Pompenmaker in Heeze en in de 2 douchegelegenheden van Dorpshuis Valentijn in Sterksel legionellabacteriën aanwezig zijn. De bacteriën zijn aangetroffen in de koudewaterleidingen van beide accommodaties.

Vorig jaar bleek na controles de legionellabacterie in zeer lage concentraties aanwezig te zijn in douchegelegenheden van sportcentrum De Pompenmaker en sporthal De Engelse Tuin. Er zijn destijds alle mogelijke maatregelen getroffen aan de warmwaterleidingen om ervoor te zorgen dat de bacterie zou verdwijnen.
Deze week is gebleken dat de bacterie ook kan ontstaan in koudewaterleidingen. Aangezien zowel de koude- als de warmwaterleidingen naast elkaar lopen, wordt het koudewater opgewarmd zodat ook hier de bacterie kans krijgt om te groeien. De concentratie van aangetroffen bacteriën is wederom zo laag, dat ziekteverschijnselen onder gebruikers van de douchegelegenheden niet verwacht mogen worden.

Maatregelen
De gemeente heeft beide douchegelegenheden van Dorpshuis Valentijn voorlopig laten sluiten. De twee douches in sportcentrum de Pompenmaker zijn ook gesloten. Sporters kunnen gewoon gebruik blijven maken van de overige douchegelegenheden. Op korte termijn zullen maatregelen worden getroffen. De koudewaterleidingen zullen op tijden dat de accommodaties gesloten zijn, worden doorgespoeld met heet water, zodat de bacterie geen kans krijgt. Tevens worden deze leidingen geïsoleerd. Uiteraard worden na het treffen van maatregelen wederom proefmonsters genomen. Alle sportende verenigingen en scholen zijn inmiddels op de hoogte gebracht.