Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District IJsselstreek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT IJSSELSTREEK


22 april 2004


Onderwerp: man verdacht van tientallen oplichtingszaken.


"Ik ben van de bank en kom uw pinpas omruilen", dit is de belangrijkste smoes waar-mee tientallen ouderen in heel Nederland werden benaderd. Vervolgens gaven zij hun pinpas èn pincode af, waarna hun bankrekening direct aanzienlijk "lichter" werd gemaakt. De politie Zutphen heeft een 54- jarige man aangehouden, die verdacht wordt op deze wijze ruim 100 mensen te hebben benadeeld. De verdachte blijft voorlopig ingesloten.


In september 2003 kreeg de politie in de Achterhoek diverse meldingen dat een man bij oudere vrouwen aan de deur was geweest en daar de pinpas èn pincode had weten los te praten. In alle gevallen bleek direct geld van de rekening te zijn opgenomen.


Bij de politie in Doetinchem, Vorden, Zutphen en Terborg werd aangifte gedaan en uit de verklaringen van de slachtoffers bleek de man meestal aan te geven, dat hij namens een bank handelde. In een ander geval gaf hij zich uit als medewerker van het ziekenfonds.
Zijn nette verschijning en vlotte babbel zorgden niet direct voor argwaan bij de benadeelden.


De politie kreeg al snel het vermoeden, dat het om één en dezelfde persoon ging en startte een onderzoek. Hierbij bleek, dat er met een bewakingscamera videobeelden van de verdachte waren gemaakt.


De politie Zutphen heeft in dat najaar in het programma Opsporing Verzocht aandacht gevraagd voor deze oplichtingpraktijken, waarbij de videobeelden werden getoond.
Al tijdens de uitzending kreeg het telefoonteam diverse meldingen uit het land over dezelfde verdachte.


Uit de verkregen informatie werd de identiteit van de verdachte bekend en werd hij landelijk gesignaleerd. Aangezien hij geen vaste verblijfplaats had duurde het tot februari van dit jaar voordat hij in Nijmegen kon worden aangehouden. Inmiddels had de politie Zutphen ruim 100 aangiften uit het hele land, waarvan het merendeel oudere vrouwen. De verdachte die voorlopig ingesloten blijft gaf het geld onder meer uit aan een luxe leventje.


Einde bericht.


Nadere informatie:

Anton de Ronde

055 - 548 60 52

---- --