Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

21-4-2004

De Tweede Kamer heeft op woensdag 21 april twee rijksmonumenten aan het Plein in Den Haag officieel in gebruik genomen. Het gaat om het Logement van Amsterdam en het voormalige depotgebouw en kantoor van het Rijksarchief. De Rijksgebouwendienst heeft beide monumenten gerenoveerd. Daarnaast omvat de uitbreiding van de Tweede Kamer een nieuw gebouwde vergaderzaal voor parlementaire enquêtes en onderzoeken.

Minister Dekker heeft als eindverantwoordelijke voor de Rijksgebouwendienst de gebouwen overgedragen aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas. Hierbij heeft zij hem het eerste exemplaar van het boek 'Van Logement naar Parlement 1617-2004' overhandigd. Dit boek met als ondertitel 'Een nieuw gebruik van het Logement van Amsterdam en het Algemeen Rijksarchief' is een uitgave van de gemeente Den Haag in samenwerking met de Rijksgebouwendienst. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek heeft de officiële opening van de uitbreiding van de Tweede-Kamergebouwen verricht door het kunstobject 'de Dienst' te onthullen, een ontwerp van kunstenaar Martijn Engelbregt. Het valt onder de percentageregeling voor kunst van de Rijksgebouwendienst. Voor elk nieuw of verbouwd Rijksgebouw wordt een bedrag gereserveerd voor kunst.
De Dienst is een kunstproject gevestigd in een ruimte naast de enquêtezaal. Het project doet voorstellen voor kunst in de uitbreiding van de Tweede Kamer. Via de website de-dienst.nl kunnen bezoekers een jaar lang stemmen op voorstellen voor kunst of zelf ideeën aanleveren. Uitgangspunt is dat het totale budget van 0,01 per Nederlander, met zorg wordt uitgegeven. Over een jaar moet het kunstwerk grotendeels zijn voltooid.

Meer info:
Speech van minister Dekker bij officiële ingebruikname van 'Logement van Amsterdam', enquêtezaal en voormalig Rijksarchief. http//www.vrom.nl/rijksgebouwendienst
http://www.de-dienst.nl