Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Stimulans verplaatsing intensieve veehouderij uit natuurgebieden

Mogelijkheden nieuwe vestigingen intensieve veehouderij in landbouwontwikkelingsgebieden verruimd

De mogelijkheden voor de nieuwe vestiging van intensieve veehouderijen in landbouwontwikkelingsgebieden worden verruimd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Hiermee doen GS de belofte gestand dat er voldoende mogelijkheden zijn voor hervestiging van intensieve veehouderijen uit extensiveringsgebieden. Ook voor de financiële ondersteuning van die hervestiging is er voldoende geld.


De mogelijkheden een nieuwe intensieve veehouderij in een landbouwontwikkelingsgebied te vestigen gelden alleen voor intensieve veehouderijen die verplaatst worden uit de gebieden met natuur- en landschapswaarden (extensiveringsgebieden) of in de nabijheid van woningen . In combinatie met de financiële ondersteuning van de verplaatsing van intensieve veehouderijen ontstaan nieuwe kansen voor ondernemers die hun intensieve veehouderij willen voortzetten, maar dat op de huidige locatie niet kunnen.

De meeste reconstructiecommissies hebben de mogelijkheid van nieuwvestiging al opgenomen in hun reconstructieplannen. Gedeputeerde Staten vragen de reconstructiecommissies dit nu af te stemmen met het nieuwe beleidskader en waar dat nog niet het geval is, het nieuwe beleid op te nemen in de reconstructieplannen. Op grond van de reconstructiewet kan dat direct doorwerken in de gemeentelijke bestemmingsplannen. In de reconstructieplannen worden in het Brabantse buitengebied gebieden onderscheiden waar de druk van de intensieve veehouderij moet verminderen (extensiveringsgebieden), het beleid ongewijzigd blijft (verwevingsgebieden) en waar de landbouw nieuwe kansen krijgt (landbouwontwikkelingsgebieden).

Voorwaarde voor de nieuwe vestiging van een intensieve veehouderij is dat er geen bestaande agrarische bouwblokken beschikbaar zijn of dat de nieuwvestiging deel uitmaakt van een ontwikkelingsplan voor het landbouwontwikkelingsgebied. Het moet daarbij steeds gaan om een volwaardig agrarisch bedrijf. Ten slotte dienen alle activiteiten van de onderneming op het stuk van de intensieve veehouderij op de oude locatie volledig beëindigd te worden en dienen de bedrijfsgebouwen gesloopt te worden. Een mogelijke uitzonderingsgrond op deze regel kan gevormd worden door bijvoorbeeld de cultuurhistorische waarde van de gebouwen of als de gebouwen voor een andere economische activiteit kunnen worden gebruikt.

Met dit besluit geven GS invulling aan de wens die de reconstructiecommissies de afgelopen tijd hebben geuit. Het besluit past in de afspraken die de reconstructieprovincies en -gemeenten gisteren maakten met de minister van LNV en de staatssecretaris van VROM. Deze afspraken behelzen onder andere het realiseren van de ruimtelijke herverdeling van de intensieve veehouderij. Naast het stoppen van de groeimogelijkheden in extensiveringsgebieden zetten rijk en provincies in op het stimuleren van de verplaatsing van bedrijven.