Vlaamse overheid

In opvolging van het succes in Oost- en West-Vlaanderen krijgt nu ook Limburg een eigen milieufietsroute. Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier fietst zondag de eerste de eerste milieufietsroute van Limburg in. Twee trajecten
- eentje van 53 kilometer en eentje van 30 kilometer - leiden de fietsers langs zeer waardevolle natuurplekjes in Bocholt, Bree, Kinrooi, Hamont-Achel en Neerpelt. "Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen," zegt Groen!-minister Jef Tavernier. "En bovendien heeft de provincie een zeer uitgebreid netwerk van fietsroutes." Maar een milieufietsropute is nieuw voor Limburg. Minister Jef Tavernier legt uit: "De fietsers kunnen een milieufietskaart kopen in de toeristische infokantoren in de buurt. Daarop staat niet alleen de fietsroute uitgestippeld, maar er wordt ook een woordje uitleg gegeven over allerlei milieu- en natuurprojecten die de mensen onderweg voorbijfietsen."
De korte route, 30 kilometer lang, ligt helemaal in stiltegebied en loopt door de gemeenten Bocholt, Kinrooi en Bree. De route leidt langs een twintigtal milieuprojecten zoals de fietserbrug in Bocholt of een aantal vispaaiplaatsen waar vissen zich rustig kunnen voortplanten. Bij de volledig gerestaureerde Luysmolen fiets je dan weer langs vistrappen die ervoor zorgen dat vissen stroomopwaarts hun eieren in de Abeek kunnen leggen. Daardoor is de kans groter dat de viseitjes overleven. De route kronkelt van daar verder langs verschillende bossen en natuurreservaten. De lange route van 53 kilometer gaat van Bocholt naar Hamont-Achel en Neerpelt. Ook hier fiets je langs een aantal interessante milieuprojecten. In de Vleermuisbunkers en onder de oude spoorwegbogen in Hamont-Achel en Neerpelt vinden vleermuizen een prima overwinteringsplaats. Verder rijd je langs de Paddendaelpoel, die van een huisvuilstort omgetoverd werd tot een paradijs voor kikkers en padden. De fietsroute is bijna volledig autovrij en voert je langs het natuurreservaat de Achelse kluis.
De milieufietsroute in Limburg is de derde in Vlaanderen. Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen hebben al een gelijkaardige milieufietsroute. "We willen de fietsers met deze initiatieven laten kennismaken met de milieuprojecten die de voorbije jaren in Vlaanderen opgezet werden," verduidelijkt minister Jef Tavernier. "Ze kunnen leren dat een plas langs de weg misschien niet zomaar een plas is, dat balken in een beek daar doelbewust zijn aangebracht, dat een vijver naast het kanaal nog zo geen gek idee is, dat die paar vierkante meter rietstengels langs de kant van de weg een groot verschil kunnen maken voor de fauna. Maar bovenal willen we fietsers kansen bieden om zo veel mogelijk te genieten van de natuur."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---