CDA

CDA
26-04-04

Joldersma: Meerwaarde studie beoordelen op basis van kwaliteit

Tijdens de derde termijn van het nota overleg over de toekomst van het Nederlandse Hoger Onderwijs, (het HOOP), heeft de CDA-fractie bij monde van woordvoerder Cisca Joldersma aangegeven zich nog steeds grote zorgen te maken over de consequenties van de motie Tichelaar. Onduidelijkheid over de interpretatie van de motie was voor Joldersma aanleiding om de stemmingen te laten uitstellen en het debat te heropenen.

Joldersma: 'De motie Tichelaar c.s. gooit het roer in het hoger onderwijsbestel radicaal om. De PvdA wil maximale vrijheid voor instellingen om hogere collegegelden te vragen en maximale vrijheid voor instellingen om de studenten te selecteren die hun opleiding mogen volgen. De torenhoge rekening van hogere collegegelden wordt aan de student gepresenteerd. Mijn fractie kan zich voorstellen dat studentenbonden en politieke jongerenorganisaties hierover boos zijn. Hiermee komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in het nauw voor studenten met minder draagkrachtige ouders.'

Tijdens het debat heeft de CDA-fractie de staatssecretaris verzocht duidelijk te maken hoe dit voorstel zich verhoudt met het HOOP en het strategisch akkoord. Het CDA meent dat experimenten met selectie en collegegelddifferentiatie alleen mogelijk moeten worden voor specifieke opleidingen met erkende evidente meerwaarde. Dan heb je het dus over extra kwaliteit en service voor de student en niet het individuele economische rendement. 'Om de goede elementen van ons stelsel overeind te houden moet je meer regelen dan alleen een hogere lening voor de studenten. Ook zijn wij niet overtuigd van de effecten van het vragen van hogere collegegelden voor topopleidingen', aldus Joldersma.

De CDA fractie is verheugd over de toezegging van de staatssecretaris zichzelf de beperking op te leggen dat de motie Tichelaar, mocht deze worden aangenomen, strikt binnen het regeerakkoord zal worden uitgelegd.