Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Groen licht voor lastenverlaging ploegenarbeid en alternatieve aanpak herstructurering

De Europese Commissie heeft vanmiddag de Belgische plannen goedgekeurd voor de verlaging van de lasten op ploegenarbeid en voor de alternatieve aanpak van herstructureringen. Minister van Werk Frank Vandenbroucke is hierover zeer verheugd. Hij zal nu, samen met zijn collega van Financiën Didier Reynders, alles in het werk stellen om beide regelingen zo snel mogelijk te publiceren in het Staatsblad.

In ons land doen ongeveer 600.000 mensen ploegen- of nachtwerk en krijgen daarvoor ploegenpremies. De betrokken bedrijven hebben hierdoor hogere loonkosten dan andere ondernemingen. De bestaande verlagingen van de sociale lasten zijn voor hen dan ook vaak niet interessant genoeg om extra mensen in dienst te nemen.

Om ook in deze bedrijven de tewerkstelling te ondersteunen wil de regering nu via fiscale weg tussenkomen. Het is de bedoeling om de bedrijfsvoorheffing die deze bedrijven op de lonen heffen met 1% te verminderen. Deze maatregel moet ingaan op 1 juli 2004 en dit jaar 42,2 miljoen euro kosten. Vanaf volgend jaar is de kost 84,4 miljoen per jaar.

De tweede maatregel die vandaag is goedgekeurd dient om slachtoffers van herstructureringen makkelijker terug aan het werk te helpen. De regeling bestaat uit drie luiken:

- de terugbetaling van de kosten aan herstructurerende bedrijven die een tewerkstellingscel oprichten om ontslagen werknemers terug aan een job te helpen. Deze terugbetaling kan oplopen tot 1800 euro per werknemer;

- de werknemer die terug aan de slag gaat kan een verlaging van zijn persoonlijke bijdragen van 400 euro per kwartaal krijgen;
- een lastenverlaging van 400 euro per kwartaal voor het bedrijf dat een ontslagen werknemer voltijds in dienst neemt. Voor de regeling is in 2004 25 miljoen euro beschikbaar, vanaf 2005 is dit 50 miljoen. Ze zal gelden voor alle tewerkstellingscellen die na 1 januari 2004 opgericht zijn.

Over beide maatregelen werd een akkoord bereikt op de Werkgelegenheidsconferentie in september 2003. Aangezien ze mogelijk als staatssteun bestempeld konden worden, moesten de maatregelen goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

Nu die er geen graten in ziet, kunnen de ministers Vandenbroucke en Reynders de volgende stappen zetten. Voor de ploegenarbeid moet het KB nog voorgelegd worden aan de ministerraad en aan de Raad van State, voor wat de regeling rond herstructurering betreft, is ook nog een advies gevraagd aan de sociale partners.
back