Gemeente Den Helder


22-04-2004
Gemeente den helder geeft spijbelles

Medewerkers van de gemeente (team Leerlingenzorg) geven vandaag, donderdag 22 april, leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs uitleg over de leerplichtwet.Tijdens deze Nationale Dag van de Leerplicht geven ze informatie over schoolverzuim en spijbelen. In deze les komen zaken aan de orde als: Wat is de leerplicht? Wat doen de leerplichtambtenaar en de leerplichtconsulenten? Wat gebeurt er als je je niet aan de leerplichtwet houdt? Hoe vaak mag je buiten de schoolvakanties om met vakantie?
De gemeente vindt dat dit initiatief goed aansluit bij de voorbereiding van de kinderen op de overstap naar het voortgezet onderwijs. In het voortgezet onderwijs is de groep spijbelaars vele malen groter dan in het basisonderwijs. Met de lessen wil de gemeente een bijdrage leveren aan het terugdringen van het schoolverzuim. Vanuit preventief oogpunt is gekozen voor de leerlingen van het basisonderwijs omdat deze groep op het punt staat de veilige, kleinschalige omgeving van het basisonderwijs te verruilen voor het grote, onbekende voortgezet onderwijs.

Donderdag 22 april is gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Dit is een overkoepelende naam voor alle landelijke activiteiten die dan plaatsvinden en die te maken hebben met leerplicht en de handhaving daarvan. De landelijke dag is een initiatief van het programma Handhaven op Niveau. In 2000 is dit programma vanuit het ministerie van Justitie gestart met als doel de handhaving van regels in Nederland verder te stimuleren. De stuurgroep van dit project en het ministerie van Onderwijs zijn een samenwerking aangegaan om de leerplichtwet op deze dag in de belangstelling te zetten. Aan de gemeenten is gevraagd of zij buiten de algemene activiteiten die er op deze dag plaatsvinden (zoals het slotdebat in Rotterdam met de minister van Onderwijs) hun medewerking willen verlenen om ook in de eigen gemeente de leerplicht nog eens extra onder de aandacht te brengen.