Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 20-4-2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 20 april 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Kwaliteit en Mobiliteit personeelGedeputeerde Staten hebben ingestemd met de verbeterprogramma's 'Kwaliteit en mobiliteit personeel' en 'vernieuwingen op het terrein van ICT'. Dit programma staat voor standaardisatie en vernieuwing van de basis ICT-infrastructuur. Onder andere zullen het financiële beheer en het E-loket worden geoptimaliseerd. Verder worden er maatregelen genomen om de doorstroming en het kennis en vaardigheidsniveau van het personeel te stimuleren.

Schriftelijke vragen PvdA over de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) (nr. 1868) Statenlid G.J.J. van den Broek (PvdA) heeft naar aanleiding van een kort bericht in het NRC vragen over de stand van zaken van de realisatie van de EHS in Zuid-Holland en de daarbij horende financiële consequenties. GS antwoordden dat de provinciale EHS bestaat uit drie categorieën: * EHS inclusief robuuste verbinding (doel/taakstelling 13.153 ha, 5.933 ha reeds verworven)* Deltanatuur (doel/taakstelling 1.739 ha, 471 ha reeds verworven) * Provinciale ecologische verbindingen (doel/taakstelling 1.751 ha, 184 ha reeds verworven). Voor extra financiering wordt een beroep gedaan op de BIKL-gelden. Met de inzet van de bestaande middelen, de extra BIKL-gelden (circa ¤ 18 miljoen) en de combinatie van doelen en functies, kan de PEHS in 2013 gereed zijn. Daarnaast zijn de grondprijzen in de belangrijkste PEHS gebieden gedaald. Hierdoor wordt de doelstelling om per jaar 750 hectare potentieel natuurgebied aan te kopen, beter haalbaar.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Schriftelijke vragen PvdA over voorzieningenniveau openbaar busvervoer (nr. 1870) J.J.T.A. van Leeuwen en R. Ozdemir (beiden PvdA) hebben vragen gesteld over de opheffing van buslijn 6 van Stadsvervoer Dordrecht. Provinciale Staten hebben aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat het voorzieningenniveau van het openbare busvervoer in en rond Dordrecht en ook in Leiden in 2004 op het peil blijft van 2003. Het gereserveerde bedrag van ¤ 200.000 voor zowel Dordrecht als Leiden is alleen voldoende om in Dordrecht het voorzieningenniveau op peil te houden. Voor Leiden is waarschijnlijk een bedrag van ¤ 1,2 miljoen nodig. GS bieden het college van B en W van de gemeente Leiden de mogelijkheid een subsidieaanvraag in te dienen conform de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland. Zonder deze subsidie is de kans aanwezig dat exploitatietekorten op bepaalde buslijnen zodanig oplopen, dat opheffing van deze buslijnen noodzakelijk is. Overigens is de opheffing van buslijn 6 in Dordrecht een verantwoordelijkheid van de gemeente Dordrecht.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Positief saldo van 16,5 miljoen op Jaarrekening 2003 De jaarrekening 2003 van de provincie Zuid-Holland kent een positief saldo van ¤16,5 miljoen. Dit geld zal in de algemene reserve worden gestort. GS hebben deze jaarrekening en het concernjaarverslag 2003 vastgesteld. De Commissie Onderzoek voor de rekening (COR) zal op 7 mei 2004 de definitieve jaarstukken en het rapport van de accountant bespreken. Er volgen nog enige besprekingen met de COR en de stukken worden behandeld in verschillende statencommissies. Hierna buigen PS zich op 30 juni 2004 over de jaarrekening en jaarverslag. Het resultaat van het Fonds nazorg voor voormalige stortplaatsen is ¤1,8 miljoen.

Definitieve gebiedsprogramma's 2003-2007De provincie Zuid-Holland zet in op een gebiedsgerichte aanpak, samen met de vele partners in de verschillende regio's. GS hebben de vier gebiedsprogramma's definitief vastgesteld. Hierin zijn voor de vier regio's - Zuid (de Drechtsteden , Goeree- Overflakkee en Hoeksche Waard), Oost (Groene Hart ), Rijnmond en West (Haaglanden en de Duin- en Bollenstreek) - de belangrijkste gebiedsgerichte projecten uitgewerkt. Gebiedsgericht werken vergroot de effectiviteit, het draagvlak en de herkenbaarheid van het handelen van het provinciaal bestuur. De gebiedsprogramma's zijn ter kennisneming aangeboden aan PS.

Verleende subsidiesDe volgende subsidies zijn door GS verleend:


- ¤ 183.690 voor een busbaan naast een provinciale weg in Dordrecht;


- ¤ 161.741 aan Consulentschap Natuur en Milieueducatie Zuid-Holland;


- ¤ 44.726 (structurele subsidie) en ¤ 218.000 (incidentele subsidie) voor Stichting Stek in Gouda t.b.v. jeugdhulpverlening in Midden-Holland;


- ¤ 10.261.281 voor Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland voor o.a. preventieve jeugdhulpverlening en crisisinterventie. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp