Ingezonden persbericht


Amsterdam, 22 april 2004

WETHOUDER STIGMATISEERT WONINGZOEKENDE AMSTERDAMSE STUDENT

Wethouder Iping van het Amsterdamse stadsdeel Centrum wil een Zoeklicht-team onderhurende studenten uit hun woning laten zetten. De ASVA Studentenunie laakt de houding van de wethouder door er op te wijzen dat studenten nu weer het slachtoffer zijn van een specifieke beleidsmaatregel van de gemeente Amsterdam. Onderhuur komt in alle segmenten van de markt voor; de wethouder pikt studenten er nu uit.

Zoeklicht is een project van de Dienst Wonen van de gemeente Amsterdam. De wethouder wil op korte termijn studentencomplexen zoals die in de Weesperstraat door Zoeklicht laten bezoeken om te kunnen constateren of er onderhuurders in de kamers zitten.

De ASVA Studentenunie vindt het onbegrijpelijk dat er nu weer specifiek naar studenten wordt gekeken. Bestuurslid Passchier Veefkind: 'Wat de wethouder doet is symptoombestrijding. In Amsterdam Centrum studeren 17.000 studenten en er wonen er slechts 3.800. Als er niet gebouwd wordt, zien studenten zich gedwongen in onderhuur te gaan, hoe graag ze ook anders zouden willen!'

De ASVA Studentenunie vindt dat oplossingen voor de woningnood onder studenten moeten worden gezocht in het bouwen van meer woningen. Veefkind:'Als de plannen van Iping doorgaan en studenten op staat worden gezet, zal de problematiek zich verplaatsen naar de rest van de stad. Het gevolg hiervan is dat huisjesmelkers en commerciële kamerbureaus nog hogere woekerprijzen zullen gaan vragen.'

Woningcorporatie De Key - eigenaar van veel studentenflats - heeft ook al aangegeven dat dit niet de methode is om de Amsterdamse huisvestingsproblematiek op te lossen.

Bij het KamerBureau van de ASVA Studentenunie hebben zich al verontruste studenten gemeld. Vaak gaat het om buitenlandse studenten die in september aan het nieuwe collegejaar zullen beginnen. Zo lang er geen goed alternatief is moeten deze studenten onderhuren. Veefkind: 'Dit komt het internationale imago van Amsterdam als studentenstad niet ten goede. Als de gemeente op deze manier omgaat met haar studenten zal dit kunnen leiden tot dalende studentenistroom.'

Daarnaast verwijt de ASVA Studentenunie de wethouder haar selectieve aanpak. Onderhuur komt niet alleen onder studenten voor, maar over de gehele breedte van de woningmarkt.

De ASVA Studentenunie is de studentenorganisatie voor studenten aan hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Zij is aangesloten bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

1015192.gif


Ingezonden persbericht