Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

22 april 2004

Behandeld

Roger van Laak


Kenmerk


- DAM-236/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485192


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vande leden Van Velzen en Van Bommel (beiden SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Mordechai Vanunu.

Graag bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Velzen en Van Bommel (beiden SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Mordechai Vanunu. Deze vragen werden ingezonden op - 7 april 2004 met kenmerk 2030412370.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van Velzen en Van Bommel (beiden SP) over Mordechai Vanunu.

Vraag 1
Kent u het artikel "Vanunu wil af van staatsburgerschap" over de Israëlische klokkenluider die onthuld heeft dat Israël een kernwapenprogramma ontwikkelt? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat de Israëlische regering het voornemen heeft om Vanunu na bijna 18 jaar gevangenschap ook na vrijlating bewegingsbeperkingen op te leggen, zoals bijvoorbeeld de inbeslagname van zijn paspoort? Zo ja, wat is daarover u oordeel?

Vraag 3
Bent u bereid er bij de Israëlische regering op aan te dringen dat er een absolute garantie voor totale vrijheid van meningsuiting en -beweging voor Vanunu komt? Indien neen, waarom niet?

Vraag 4
Bent u bereid, indien Israël geen garantie over de bewegingsvrijheid van Vanunu wil geven, hem uit te nodigen naar Nederland te komen en hem het Nederlands staatsburgerschap aan te bieden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Uit dezerzijds beschikbare informatie kan opgemaakt worden dat de Israëlische regering inderdaad het voornemen heeft de heer Vanunu na zijn vrijlating zekere beperkingen op te leggen. Voorzover bekend vinden deze beperkingen hun grondslag in Israëlische wetgeving en heeft de heer Vanunu voorts de mogelijkheid tegen het voornemen van de Israëlische regering beroep aan te tekenen. De Nederlandse regering ziet vooralsnog geen aanleiding de Israëlische regering of andere betrokkenen in deze zaak te benaderen.


1) Metro, 5 april jl. "Vanunu wil af van staatsburgerschap". Zie ook De Telegraaf, 4 april jl.

===