Algemene Inspectiedienst (AID)

Volkstuinders gecontroleerd op bestrijdingsmiddelengebruik

Komende maanden voert de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in samenwerking met Zuiveringsschap Hollandse
Komende maanden voert de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in samenwerking met Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden (ZHEW) controles uit op volkstuincomplexen in de regio Zuid-Holland Zuid. Met deze controles willen de organisaties een beter zicht krijgen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen op particuliere groentetuinen. Verder proberen de AID en ZHEW de tuinliefhebbers met de controles bewust te maken van de regels die er zijn voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Uit enkele controles van de AID in de zomer van 2003 bleek namelijk dat er op volkstuincomplexen niet altijd wordt voldaan aan de Bestrijdingsmiddelenwet, terwijl deze wet geldt voor iedereen die bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook komt het jaarlijks voor dat er bestrijdingsmiddel wordt gespoten op de slootkanten. Dit is niet toegestaan omdat hierdoor het oppervlaktewater in aanraking komt met bestrijdingsmiddelen.

Het gebruik en opbergen van bestrijdingsmiddelen is niet altijd zonder gevaar. Het onjuist gebruik van middelen of gebruik van niet toegelaten middelen kan zelfs gevaar opleveren voor de voedselveiligheid of de volksgezondheid. Bij de controles van de AID vorig jaar zijn middelen aangetroffen die niet in Nederland zijn toegelaten of die onjuist aangewend werden. Ook zagen de controleurs bestrijdingsmiddelen die niet bewaard werden in de originele verpakking (bijvoorbeeld in jampotjes) en middelen die alleen bedrijfsmatig gebruikt mogen worden.

Bij de controles in de komende maanden zullen de opsporingsambtenaren met name verbaliserend optreden als zogenoemde doodshoofdmiddelen gebruikt worden, hetgeen niet is toegestaan in volkstuinen.

Om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door tuinliefhebbers te verminderen organiseert ZHEW sinds vorig jaar een cursus milieuvriendelijk tuinieren. Tuinliefhebbers die hierin geĂŻnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met het zuiveringsschap.