European Commission

IP/04/521

Brussel, 22 april 2004

Verdere hervorming van het GLB: de EU besluit tot regelingen voor tabak, olijven, katoen en hop die gunstiger zijn voor het concurrentievermogen en de handel

Vandaag heeft de Raad van Ministers besloten tot een ingrijpende hervorming van de steun die in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) wordt toegekend voor tabak, olijfolie en tafelolijven, katoen en hop. Deze hervorming zal leiden tot een groter concurrentievermogen, een sterkere marktgerichtheid, een betere naleving van de milieu-eisen, minder verstoringen van de handel en gestabiliseerde inkomens voor de landbouwers. In de vier betrokken sectoren zal een aanzienlijk deel van de huidige aan de productie gekoppelde steun worden overgeheveld naar de ontkoppelde bedrijfstoeslag. Voor tabak kunnen de lidstaten besluiten om gedurende een overgangsperiode van vier jaar delen van de steun gekoppeld te houden en daarna vindt een volledige ontkoppeling plaats. Vanaf 2010 zal een deel van de huidige tabakspremies worden gebruikt voor de financiering van herstructureringsprogramma's in de betrokken gebieden. Voor olijfolie heeft de Raad besloten dat de lidstaten een gekoppelde betaling kunnen handhaven die tot 40% van de vroegere steun bedraagt. Voor katoen zijn de ministers overeengekomen 65% van de subsidies te ontkoppelen, terwijl 35% zal worden gehandhaafd in de vorm van betalingen per hectare katoen. De subsidies voor hop zullen volledig van de productie worden losgekoppeld, maar de lidstaten kunnen besluiten tot 25% ervan gekoppeld te houden. Alle hervormingen gaan in 2006 van start.

"Het besluit van vandaag geeft een krachtig signaal aan onze landbouwers, consumenten en belastingbetalers. Ons nieuwe beleid moet leiden tot een concurrerende, milieuvriendelijke en op kwaliteit gerichte landbouwsector. Deze hervormingen sturen ook een duidelijke boodschap naar onze handelspartners, vooral de ontwikkelingslanden. Terwijl anderen bij hun beleid op hun schreden zijn teruggekeerd, is er voor Europa geen weg terug. Wij ploegen voort met onze hervormingen om ervoor te zorgen dat ons landbouwbeleid de handel hoe langer hoe minder verstoort.", aldus Franz Fischler, commissaris voor Landbouw, Plattelandsontwikkeling en Visserij.

Hervorming in de sector tabak

De Raad heeft besloten dat ontkoppeling in de sector tabak geleidelijk zal plaatsvinden gedurende een overgangsperiode van vier jaar die in 2006 begint. In die vier jaar moet ten minste 40% van de tabakspremies worden opgenomen in de ontkoppelde bedrijfstoeslag voor de landbouwers. De lidstaten kunnen besluiten om tot 60% in de vorm van gekoppelde betalingen te handhaven.

Die gekoppelde betalingen kunnen worden gereserveerd voor de tabakstelers in de doelstelling 1-regio's of voor de landbouwers die tabakssoorten van een bepaalde kwaliteit produceren.

Na de overgangsperiode van vier jaar, dus vanaf 2010, zal de steun voor tabak volledig worden losgekoppeld van de productie. 50% zal worden overgeheveld naar de bedrijfstoeslag, terwijl de resterende 50% zal worden gebruikt voor herstructureringsprogramma's in het kader van het beleid inzake plattelandsontwikkeling.

In 2005 zal nog de huidige tabaksregeling van toepassing zijn, inclusief de voor 2004 vastgestelde steunbedragen. In 2006 zal de hervorming van start gaan met de omzetting van (delen van) de huidige tabakspremies in toeslagrechten voor de bedrijfstoeslag.

Hervorming in de sector olijfolie

Voor bedrijven van meer dan 0,3 ha zal ten minste 60% van het gemiddelde van de huidige aan de productie gekoppelde betalingen in de referentieperiode 2000-2002 (2,3 miljard euro per jaar voor de EU-15) worden omgezet in toeslagrechten voor de bedrijfstoeslag. Voor de berekening van het aan elke olijfteler toe te kennen bedrag zal de referentieperiode de periode 2000-2003 omvatten.

De betalingen aan olijventeeltbedrijven van minder dan 0,3 ha zullen vanaf 2006 volledig worden ontkoppeld.

De resterende middelen, namelijk tot 40%, kunnen de lidstaten opnemen in nationale budgetten voor de toekenning van een extra olijfgaardbetaling aan de producenten. Eenvoudigheidshalve zal de olijfgaardbetaling niet worden toegekend in het geval van aanvragen voor een bedrag van minder dan 50 euro.

De lidstaten kunnen tot 10% van hun budget voor olijfolie besteden aan kwaliteitsmaatregelen.

Om een verstoring van het marktevenwicht te voorkomen dient de toegang tot de bedrijfstoeslagregeling beperkt te blijven tot de olijfgaarden die reeds vóór 1 mei 1998 bestonden, en tot nieuwe aanplantingen in het kader van door de Commissie goedgekeurde programma's. Om rekening te houden met de steun die na die datum is toegekend voor nieuwe aanplantingen in Frankrijk en Portugal, zullen de betrokken bedragen, namelijk 1 miljoen euro voor Frankrijk en 19 miljoen euro voor Portugal, worden toegevoegd aan de in aanmerking te nemen steunbedragen.

Voor het verkoopseizoen 2004/2005 zal de huidige regeling van toepassing blijven.

Katoen

Van de in totaal beschikbare begrotingsmiddelen zal 65 % beschikbaar worden gesteld voor ontkoppelde inkomenssteun.

De resterende 35% zal worden bestemd voor de toekenning aan de producenten van een steunbedrag per met katoen beteelde hectare. Deze nieuwe areaalbetaling zal worden toegekend voor een maximumareaal van 455.360 ha (370.000 ha in Griekenland, 85.000 ha in Spanje en 360 ha in Portugal). Mocht het in aanmerking komende katoenareaal het maximumareaal overschrijden, dan zal de steun per hectare verhoudingsgewijs worden verlaagd.

De Raad heeft besloten het Griekse basisareaal van 370.000 ha te splitsen. Voor de eerste 300.000 ha zal areaalsteun ten bedrage van 594,1 /ha worden toegekend en voor de resterende 70.000 ha zal dat 342,85 /ha zijn.

Net als voor de andere rechtstreekse steun aan de producenten zal ook voor deze steun per hectare katoen moeten worden voldaan aan horizontale verplichtingen op gebieden zoals de randvoorwaarden, de modulatie en de financiële discipline.

De hervorming zal wellicht enige aanpassingen in de sector katoen nodig maken. Om dit proces te ondersteunen heeft de Raad besloten om een bedrag te bestemmen voor herstructureringsprogramma's in de katoenproducerende regio's in het kader van het beleid inzake plattelandsontwikkeling.

De Commissie zal een mechanisme instellen om te kunnen volgen welke effecten de steun en de hervorming in de sector katoen hebben op de productie van en de handel in dit product. Uiterlijk op 31 december 2009 zal zij verslag uitbrengen over de resultaten.

Hop

De Raad heeft besloten de steun voor hop te integreren in de ontkoppelde bedrijfstoeslag. Het besluit van de Raad voorziet echter in de mogelijkheid voor de lidstaten om, met het oog op bijzondere productieomstandigheden of specifieke situaties in de productiegebieden, maximaal 25% van de steun in gekoppelde vorm toe te kennen aan de landbouwers en/of de producentenorganisaties.

Voor de oogst 2005 zal de huidige regeling voor hop van toepassing zijn, inclusief de voor 2004 vastgestelde steunbedragen.

Nadere informatie over de hervorming van het GLB is te vinden op het volgende adres:

http://europa.eu.int/comm/agriculture/capreform