Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder & omgeving, donderdag 22 april

Den Helder 22-04-2004 - 17.10 uur

Luchtbuks op openbare weg

Warmenhuizen, woensdag 21 april 2004.

De politie heeft woensdagavond omstreeks 21.00 uur een buks voor onderzoek meegenomen naar het bureau. De eigenaar was met drie vrienden met de buks op zijn eigen auto aan het schieten aan de Diepsmeerweg. Deze moest volgens zijn zeggen toch naar de sloop en hij wilde een test doen of hij met de buks een gat in de auto kon schieten. De buurt meldde bij de politie dat er geschoten werd die vervolgens kwam om de actie te beëindigen.

Amerikaanse toerist slachtoffer tasjesroof

Schagen, woensdag 21 april 2004.

Op woensdagavond omstreeks 21.30 uur is een 64-jarige Amerikaanse toerist beroofd van haar tas op de Gedempte Gracht. De vrouw, die samen met haar man en een vriendin in de straat wandelde, bekeek op een gegeven moment de etalage van een schoenenzaak. Op dat moment voelde zij dat haar tas werd losgerukt.

Zij zag vervolgens twee blanke mannen met haar tas wegrennen naar de Laan. De mannen worden geschat tussen de 20 en de 25 jaar oud met een lengte van ongeveer 1.80 meter. In de tas zaten onder andere twee paspoorten, 240 Amerikaanse dollars en een groot aantal travellercheques. Getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie Schagen op nummer 0900-8844

Kattenvergiftiging

Wieringerwerf, donderdag 22 april 2004.

In de omgeving van de Prins Margrietstraat en de Karel Doormanstraat zijn sinds een week een aantal gevallen van ernstig zieke katten geconstateerd.

Drie van de dieren zijn inmiddels overleden . Volgens de dierenarts zijn de katten vergiftigd met slakkenkorrels welke in stukken vlees zijn gestopt. De stukken vlees lagen vermoedelijk in de buurt van eerdergenoemde straten. Kattenbezitters moeten alert zijn op verlammingsverschijnselen en schuimbekken van de huisdieren en zich zo spoedig mogelijk melden bij de dierenarts indien zich deze verschijnselen voordoen.

Zakkenrollers en tasjesdieven actief

Den Helder, woensdag 21 april 2004.

Tijdens het winkelen in Den Helder is van een 35-jarige inwoonster van Middenmeer de tas gestolen. De vrouw had bij het bekijken van kleding in een winkel in de Kroonpassage de tas aan haar kinderwagen gehangen en merkte korte tijd daarna dat de tas verdwenen was. Zij mist onder andere een portemonnee, rijbewijs en autosleutels.

Een 28jarige inwoonster van Den Helder werd op soortgelijke wijze ook slachtoffer in de Kroonpassage. Ook zij hing bij het bekijken van kleding haar tas aan haar kinderwagen en bemerkte enige tijd later dat haar tas openstond en dat haar portemonnee verdwenen was.

Een 60-jarige inwoonster van Den Helder werd slachtoffer op donderdag 22 april 2004 in het bovengenoemde winkelcentrum. Haar portemonnee werd uit haar tas gerold terwijl zij de tas over haar schouder droeg. Even later bemerkte ze dat haar portemonnee verdwenen was.

Er zijn verschillende manieren om het zakkenrollers moeilijk te maken om er met geld en waardevolle papieren vandoor te gaan. Het belangrijkste is dat U deze gelegenheidsdieven een slag voor bent. Hierbij gelden de volgende tips:

* Doe uw portemonnee of portefeuille in uw binnenzak of halstasje en niet in uw jas- of achterzak. Leg ze nooit voor het grijpen boven in een boodschappentas of -mand.

* Let bij gedrang goed op. Zeker wanneer iemand tegen U aanloopt. Juist op die momenten bent U enkele ogenblikken geheel afgeleid en slaan zakkenrollers - die niet zelden in duo's opereren - hun slag.

* Spreekt een onbekend persoon u aan, wees dan extra alert want ook dan is uw aandacht gemakkelijk afgeleid, Een handlanger maakt daar misbruik van door er intussen met uw geld of tas vandoor te gaan' zonder dat u dat in de gaten heeft.

* Let goed op uw hand- of schoudertas en houd deze voor u. Denk voordat u op pad gaat of U wel echt een tas nodig heeft.
* Neem nooit meer cheques of geld mee dan u nodig denkt te hebben. Berg cheques en pasjes altijd gescheiden op. Doe dat ook met grote hoeveelheden cash geld.

Deze tips kunnen natuurlijk nooit voor 100 procent voorkomen dat u het doelwit wordt van een zakkenroller. Wordt U ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch bestolen, waarschuw dan omstanders. Probeer ook het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geeft deze door aan de politie. Ook bij zakkenrollerij is het belangrijk dat u daar altijd aangifte van doet!

Verkeerscontroles

Schagen, woensdag 21 april 2004.

Tijdens een bromfietscontrole op de Markt van 13.00 uur tot 14.00 uur zijn

zes bekeuringen uitgedeeld voor onder andere het rijden zonder helm en het mobiel bellen tijdens het rijden. Op de Zuiderweg werd er in de namiddag 4 maal geverbaliseerd voor het niet dragen van een gordel.