Ministerie van Defensie

[s?.nieuws.toespraken.2004-04-22_toespraak_staatssecretaris_van_der_kn aap_bij_het_congres_]

Toespraak Staatssecretaris van der Knaap bij het congres "Diversiteit en Defensie"

22-4-2004 11:49:00

Dames en Heren,

"All zebras look the same, unless you are a zebra !"(Alle zebra´s zien er hetzelfde uit, behalve als je een zebra bent). Met dit motto voerde het LBR, het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie een aantal jaren geleden campagne. Hier gaat het vanmiddag ook over. Het gaat over de diversiteit binnen defensie en dan gaat het niet over dé allochtoon, dé vrouw, dé homo of dé blanke witte man van middelbare leeftijd. Want die stereotypen bestaan niet. Het gaat vanmiddag over de grote verscheidenheid aan mensen, die samen de defensieorganisatie vormen. Dat is het mooie aan ons operationele bedrijf, samen de klus klaren en vertrouwen hebben in elkaar als het er op aan komt.

Vandaag presenteert het Multicultureel Netwerk Defensie (MND) zich aan de buitenwereld. Na twee jaar voorbereiding is het vandaag dan zover. Het begon ruim twee jaar geleden met een zoekconferentie op het IDL om na te gaan of er behoefte bestond aan een allochtonennetwerk. Een kleine club enthousiaste mensen en deskundigen bogen zich één dag het hoofd over een nieuw netwerk voor allochtonen. Aan het eind van de dag klonk een voorzichtig ja. Nu twee jaar later is het Multicultureel Netwerk Defensie een feit. Een ware overwinning voor de initiatiefnemers van toen. Aan de andere kant fronste ik wel de wenkbrauwen toen ik het verzoek kreeg dit nieuwe netwerk te erkennen. In een tijd waarin de oude doelgroepenbenadering (vrouwen, allochtonen en homoseksuelen) aan het verdwijnen is ten gunste van het diversiteitsdenken, lijkt een nieuw netwerk niet voor de hand te liggen. Bovendien is het jammer dat het nog nodig is om een multicultureel netwerk op te richten.

Aan de andere kant heb ik begrepen dat er behoefte bestaat aan een netwerk van en voor allochtonen, overigens ook toegankelijk voor niet-allochtonen. Dat spreekt mij zeer aan, het is goed dat we binnen Defensie voldoende mogelijkheden creëren om mét allochtonen te spreken en niet alleen óver allochtonen.

Defensie is van origine een smeltkroes van culturen. Nog steeds zijn er binnen Defensie relatief veel personen met Indonesisch, Surinaams en Antilliaans bloed te vinden. Dit heeft Defensie lange tijd een voorsprong gegeven wat betreft het omgaan met verschillende culturen. Deze voorsprong is helaas verleden tijd. Al jaren schommelt het aandeel allochtonen binnen Defensie rond de 7,5%. Dat is niet voldoende om op langere termijn de slag op de arbeidsmarkt te kunnen winnen. Hier ligt dus nog een schone taak en een flinke uitdaging. Wellicht dat vanuit het Multicultureel Netwerk nieuwe ideeën komen. Ik houd mij graag aanbevolen voor suggesties.

Dames en Heren, als ik met militairen van allochtone afkomst spreek dan hoor ik vaak "Ik ben niet allochtoon of Nederlander. Ik ben militair". Het is goed om dat vanmiddag te benadrukken. Het gaat er om dat we elkaar respecteren, door van elkaar te leren en naar elkaar te luisteren. Zoals een hoofdinspecteur van politie het verwoordde: "het is niet makkelijk leden van een meerderheidsgroep uit te leggen wat het betekent om tot een minderheidsgroep te behoren". Het is belangrijk dat we als organisatie open staan voor nieuwe en andere culturen en niet snel vervallen in vooroordelen. Het is belangrijk om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en zelf het goede voorbeeld te geven. Daaraan kan iedereen bijdragen in de hele organisatie, van hoog tot laag. Ook hier geldt: het beste resultaat begint bij jezelf.

Ik hecht grote waarde aan een goede en open werksfeer voor iedere defensiemedewerker. Het is belangrijk om ook hier de vinger aan de pols te houden. Ik word regelmatig door de centrale vertrouwenspersonen bijgepraat over de actuele ontwikkelingen. Helaas zijn er nog steeds incidenten. Laat ik duidelijk zijn, bij Defensie is geen ruimte voor discriminatie !

Net zoals in de samenleving is het waarden en normen debat ook binnen Defensie van groot belang. In alle opleidingsplannen zijn dan ook modules "diversiteit" en "respectvol samenwerken" opgenomen. In de praktijk blijkt regelmatig dat deze modules in de prioriteitstelling, bijvoorbeeld bij voorbereiding van uitzending, niet altijd de aandacht krijgen die het verdient. Dat keur ik af.

De kiem voor respectvol samenwerken binnen Defensie wordt juist gelegd op deze opleidingsinstituten. Dit geldt zowel voor de initiële opleidingen bij de eerste kennismaking met Defensie als voor de kaderopleidingen voor onderofficieren en officieren. Het zijn juist de diverse netwerken binnen Defensie die de beleidsmakers scherp houden op dit vlak en op de tekortkomingen wijzen. Dat is een belangrijke horzelfunctie die ook het Multicultureel Netwerk moet vervullen. Door een brede vertegenwoordiging in alle uithoeken van Defensie zijn de netwerken oog en oor in de organisatie en ook goed benaderbaar. Ik zou de netwerken overigens wel willen oproepen veel samen te werken, niet dat ik anders de subsidies zal korten, maar omdat de netwerken allemaal hetzelfde doel dienen, namelijk het bijdragen aan de diversiteit van Defensie als geheel.

Dames en heren, zoals Confucius het al zei: " In hun natuur zijn alle mensen gelijk, het zijn hun gewoonten die de verschillen maken". Dat is de belangrijkste boodschap van vanmiddag. Ik wens het Multicultureel Netwerk een goede toekomst binnen Defensie. Ik hoop dat ik nog veel van jullie mag horen, bij voorkeur in positieve zin !

Bedankt voor uw aandacht.

Nieuws