Praktijkonderzoek Veehouderij

Calprona-P® als alternatief voor AMGB's bij gespeende biggen

PraktijkBoek 33

In de veehouderij wordt momenteel gebruik gemaakt van antimicrobiële groeibevorderaars (AMGB's). In het rapport "antimicrobiële groeibevorderaars" (1998/15) adviseert de Gezondheidsraad de overheid om het gebruik van AMGB's binnen een aantal jaren volledig te verbieden. Een aantal AMGB's is al sinds juli 1999 verboden in verband met verwantschap met humane antibiotica. Het gebruik van AMGB's staat ter discussie omdat antibiotica (onder andere AMGB's) resistentie van bacteriepopulaties tot gevolg kan hebben. Deze resistentie kan worden overgedragen naar de bacterieflora van de mens. Bovendien kan de effectiviteit van antibiotica die gebruikt worden om infecties bij varkens te bestrijden, afnemen wanneer varkens voortdurend AMGB's opnemen via het voer (Van den Bogaard en Stobbering, 1999; Kamphues en Hebeler, 1999; Van den Bogaard et al., 2000).
Bij gespeende biggen worden de meeste problemen verwacht wanneer geen AMGB's meer worden toegevoegd aan het voer. Daarom wordt in de praktijk slechts op beperkte schaal AMGB-vrij voer verstrekt aan gespeende biggen. Het duidelijk positief effect van AMGB's bij jonge biggen is voor een groot deel terug te voeren op een verminderde gevoeligheid voor verteringsstoornissen (speendiarree) waarbij pathogene micro-organismen een rol spelen (Kamphues en Hebeler, 1999). In verband met de resistentieproblematiek en het vooruitzicht dat alle AMGB's vanaf 2006 wellicht verboden worden, is de mengvoedersector bezig met het ontwikkelen van voerconcepten die een alternatief kunnen zijn voor AMGB's. Voorbeelden zijn verwerking van pre- en probiotica, gisten, etherische oliën, kruidenmengsels en zuren (Freitag et al., 1998, Piva, 1998). Deze toevoegingsmiddelen hebben vaak een antimicrobiële werking en/of stimuleren in het maagdarmkanaal de aanwezigheid van bacteriepopulaties die voor het dier gunstig zijn.

Aangezien organische zuren een positieve bijdrage kunnen leveren aan de vertering van het voer en aan de maagdarmgezondheid (Partanen and Mroz, 1999) spelen zuren een belangrijke rol als alternatief voor AMGB's, met name bij gespeende biggen. Calprona-P® is een mengsel van zuren en zouten van mierenzuur, azijnzuur en propionzuur. Van Calprona-P®, toegevoegd aan het voer, wordt een verbetering van de groei, voederconversie en de maagdarmgezondheid van gespeende biggen verwacht.
In opdracht van Verdugt BV is op het Praktijkcentrum Sterksel nagegaan wat het effect is van Calprona-P® als alternatief voor AMGB in het voer op technische resultaten en gezondheid van gespeende biggen.

Wilt u het hele praktijkboek lezen? Dat kan. Bestel praktijkboek 33 hier voor de prijs van EUR 14.71 (excl BTW) .

Varkens praktijkboek 33: Calprona-P® als alternatief voor AMGB's bij gespeende biggen - 2004 - 14 pagina's

Oudste praktijkboek Vorige praktijkboek Overzicht alle praktijkboeken Volgende praktijkboek Nieuwste praktijkboek

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 22-04-2004 16:04.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl