Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeente tekent uitvoeringsovereenkomst met SWOV Uitgebracht op: donderdag 22 april 2004

Burgemeester Verver en de heer A.M. Goemans, voorzitter van de SWOV (Stichting Welzijn Ouderen Voorschoten) ondertekenden op 19 april een uitvoeringsovereenkomst. In deze overeenkomst zijn de activiteiten opgenomen die de SWOV uitvoert op basis van de gemeentelijke subsidie van 130.000,-. De looptijd van de overeenkomst is twee jaar. De in de overeenkomst opgenomen activiteiten hebben echter alleen betrekking op 2004.

De Stichting Welzijn Ouderen Voorschoten (SWOV) voert een actief beleid om ouderen in Voorschoten zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Om dit te kunnen bereiken worden de samenwerking en afstemming tussen de diverse organisaties activiteiten bevorderd, zodat in Voorschoten een goede samenhang tussen dienstverlening en sociaal culturele activiteiten ten behoeve van ouderen wordt bereikt.

Bekende activiteiten van de SWOV zijn onder ander tafeltje-dek-je, de open eettafel, de voorziening alarmering en de cirkelbus. Deze laatste dienst is ondergebracht in een aparte stichting. Daarnaast heeft de SWOV een belangrijke taak op het gebied van informatieverstrekking, VIA 55+ en de welzijnshuisbezoeken zijn hier goede voorbeelden van.

De stichting draait in grote mate op vrijwilligers. Zonder hun inzet zou een groot deel van de activiteiten niet of niet op dit niveau kunnen worden uitgevoerd.

Toekomstige ontwikkelingen
De huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van zorg en welzijn maken het noodzakelijk dat er wordt gezocht naar samenwerkingsmogelijkheden met andere welzijnsorganisaties voor ouderen. In de recent opgerichte stichting Radius, werkt de SWOV samen met de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Mede op basis van deze wijzigingen zullen de afspraken over de activiteiten in 2005 pas later worden gemaakt.

Vestiging SWOV
Het kantoor van de SWOV is gevestigd in Huize Adegeest, op de begane grond. Hier is onder ander ook het Steunpunt Mantelzorg gevestigd, waarmee intensief wordt samengewerkt. Ouderen kunnen bij de SWOV informatie krijgen over diverse activiteiten. Daarnaast werkt de SWOV in samenwerking met de gemeente Voorschoten aan de ontwikkeling van een telefoonkaart waarop de nodige informatie op het gebied van wonen, welzijn en zorg wordt opgenomen. De telefoonkaart zal begin mei klaar zijn, waarna nadere details bekendgemaakt worden.


- einde bericht -