Artsen zonder Grenzen


Onafhankelijke hulp in Irak wordt onmogelijk
donderdag 22 april 2004

De angstigste dag van mijn leven. zo omschrijft Ibrahim Younis van het emergency team van Artsen zonder Grenzen de zondag waarop hij de nood ging inventariseren in het belegerde Fallujah.

Younis maakte in Bagdad in 2003 de Amerikaanse bombardementen mee, is twee weken vastgehouden door Iraakse veiligheidsdiensten. Maar nog nooit was hij zo bang als onder opgelegde begeleiding van Amerikaanse militairen onderweg naar Fallujah. Onderweg zag ik uitgebrande voertuigen, bestookt met granaten. De Amerikanen beweerden dat wij bescherming nodig hadden, maar ik had me zonder hen veel veiliger gevoeld. aldus Ibrahim.

Een van de taken van Ibrahim Younis is inschatten van de veiligheidsrisicos in Irak. Ibrahim benadrukt dat de coalitietroepen de onveiligheid verergeren met hun acties. Soldaten rijden in wagens die op hulpvervoer lijken. Opgelegde militaire begeleiding zoals ik kreeg op weg naar Fallujah. Er zijn embedded hulpverleners, onder permanente begeleiding van militairen. Op deze manier lijkt onze onafhankelijkheid van de strijdenden ongeloofwaardig. Want een westerling hoort automatisch bij de coalitietroepen. Al het internationale personeel van AzG is tijdelijk in Amman gestationeerd. Ongeveer honderd Iraakse personeelsleden houden, gesteund vanuit Brussel en Amman, klinieken rond Bagdad draaiend.

Ibrahim had in Bagdad al gemerkt hoezeer de situatie in Irak binnen enkele weken was veranderd. Amerikaanse troepen blijven op hun bases en laten handhaving van de openbare orde over aan slecht uitgeruste Iraakse troepen. De beheerder van de begraafplaats sprak van zestien begrafenissen per dag, het merendeel oorlogsdoden.

AzG kreeg de kans mee te reizen met een konvooi van de door alle partijen gerespecteerde hulporganisatie Rode Halve Maan om de medische situatie in Fallujah beter te kunnen inschatten. Het konvooi passeerde alle checkpoints, tot ze een Amerikaans escorte moesten accepteren. Omdat hij al een jaar aan Iraakse leiders probeert uit te leggen dat AzG onafhankelijk werkt, was de militaire begeleiding voor Ibrahim een ware nachtmerrie. Eenmaal in de stad, waar het hulpkonvooi welkom was en hij de opgelegde begeleiding van militairen kon uitleggen, voelde Ibrahim zich veiliger. Maar vanwege scherpschutters kon er niemand over straat. Ibrahim hoorde dat de coalitietroepen het openbare ziekenhuis van Fallujah in bezit hebben genomen. Ibrahim legt uit: Ziekenhuizen horen als neutraal terrein te worden gerespecteerd door alle strijdenden. Nu kunnen zieken en gewonden geen hulp zoeken uit angst om maar in de buurt van ziekenhuizen te komen. Dat is een inbreuk op de neutraliteit van medische voorzieningen. Lokale medici hebben met schamele middelen een veld-hospitaal opgezet. Gewonden worden zonder noemenswaardige uitrusting in twee tot OK geimproviseerde ruimtes behandeld. Er waren tien gewonden toen Ibrahim er was. Om de capaciteit uit te breiden, wil AzG extra materiaal brengen, maar uit veiligheidsoverwegingen nog zonder internationaal personeel.

Uiteindelijk betaalt de bevolking van Irak een dure prijs voor deze oorlog en voor omstandigheden waarin hulpverleners onmogelijk kunnen werken.

Uitgebreide Engelse versie met meer citaten op www.msf.org
---