Gemeente Eindhoven

Persbericht: 22 april 2004, no. 114

Bureau Leerplicht voorzichtig positief na ´steekproef´ VO-scholen

Registratie van spijbelaars en verzuimers kan beter

Middelbare scholen hebben een verzuimbeleid en registreren welke leerlingen ongeoorloofd afwezig zijn, maar het kan beter. Betere interne communicatie bijvoorbeeld, zodat de leerkrachten weten wat het beleid precies inhoudt. Of meer uitleg in de schoolgids, zodat ouders beter op de hoogte zijn over wat wel en niet (on)geoorloofd verzuim is. Dat is de eerste conclusie van Bureau Leerplicht na een ´steekproef´ bij Het Joris College, Helicon Groenscholen en De Rooi Pannen. In het kader van de Dag van de Leerplicht bezochten de leerplichtconsulenten van de gemeente Eindhoven deze drie willekeurig gekozen scholen om hun verzuimbeleid en registratie te controleren.

Alle scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Eindhoven zijn van tevoren per brief over deze actie ingelicht. Welke scholen bezocht zouden worden werd echter niet bekend gemaakt. De leerplichtconsulenten zijn bij de drie bovengenoemde scholen positief ontvangen. Van verschillende klassen controleerden zij de klassenboeken. De namen en redenen van verzuim die daarin stonden vermeld, werden ook opgezocht in het verzuimregistratiesysteem van de school. Zo kon worden bekeken of leerlingen die vaker verzuimen door de school bij Bureau Leerplicht zijn aangemeld. Opleidingen zijn hiertoe verplicht.
De leerplichtconsulenten hebben ook verlofaanvragen meegenomen. Zij bekijken de komende tijd of deze terecht zijn toegekend. Uit de gesprekken binnen de school bleek verder dat er wel verzuimbeleid is, maar dat lang niet iedereen daarvan goed op de hoogte is. Ook is de ene school al verder met het geautomatiseerd registreren en bijhouden van verzuimers en spijbelaars dan de andere.

De betrokken scholen krijgen binnenkort een terugkoppeling én adviezen over verbeteringen van Bureau Leerplicht. Het is de bedoeling dat de komende tijd alle verschillende VO-scholen op deze manier worden gecontroleerd.

Situatie VMBO
De actie past overigens ook in de aandacht die het gemeentebestuur heeft voor het toenemende verzuim op middelbare scholen. Vooral op de Eindhovense VMBO-scholen ligt dat hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat bleek uit het onderzoeksrapport van de Commissie Houben. Die nam - op verzoek van wethouder Jeugd en Gezin, Marriët Mittendorff de situatie van het Eindhovense VMBO onder de loep. Een van de conclusies van de Commissie is dat het VMBO-onderwijs te klassikaal en (daardoor) te weinig boeiend is voor leerlingen. Wethouder Mittendorff: Scholen moeten zorgen voor aantrekkelijker onderwijs en tegelijkertijd hebben ouders de plicht om hun kinderen naar school te sturen. De gemeente ondersteunt beide processen. Op die manier hopen we dat meer jongeren naar school gaan.

© 2004 Gemeente Eindhoven