Time : 5:47:26 PM
Date : Thursday, April 22, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

BBTK blijft gekant tegen verruiming van openingstijden en aantal zondagsopeningen

De Minister van Werk heeft de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad gevraagd een standpunt te formuleren over de opportuniteit om de wetgevingen op de openingstijden, zondagopening- en tewerkstelling aan te passen.

I.v.m. de OPENINGSTIJDEN meent de BBTK (bediendevakbond van het ABVV) dat de huidige reglementering voldoende mogelijkheden biedt aan de consument om wanneer hij/zij wil de nodige inkopen te doen. Uit diverse studies blijkt dat de Belgische consument best tevreden is met de openingstijden van de distributiebedrijven. België kent ten andere heel ruime openingstijden in vergelijking met andere Europese landen.
Een mogelijk positief effect op tewerkstelling van een versoepeling van de openingsuren is uiterst twijfelachtig gezien verschuivingen in aankooptijdstippen. Dit is bv in Nederland gebleken waar een paar jaar geleden ook een versoepeling van de openingstijden van de detailzaken werd doorgevoerd.
De arbeidsomstandigheden van de werknemers zouden er alleen op achteruitgaan: meer versnipperde kleine contracten en nog moeilijker combinatie tussen gezin- en beroepsleven.
De huidige regeling betreffende zondagopening en - tewerkstelling beantwoordt ruim aan de maatschappelijke noden.
FEDIS (werkgeversfederatie van distributiebedrijven) heeft kenbaar gemaakt 's avonds latere openingsuren te wensen en tevens meer koopjeszondagen.
Deze plannen zullen op het terrein op het nodige verzet stoten.

De BBTK vraagt in elk geval al verzoening aan in de betrokken paritaire comité's als eerste stap in het verzet tegen de plannen van de werkgevers uit de grootdistributie.

De BBTK blijft gekant tegen ruimere openingstijden en meer zondagopeningen.

Chr. ROLAND
Voorzitter
gsm 0475/34.94.61

E. DE DEYN
Federaal Secretaris
gsm 0475/27.31.33