Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 22-4-2004

Staatssecretaris Ross wil meer privacy in verpleeghuizen

Verzorgings- en verpleeghuizen die snel hun bouwplannen indienen om kamers met drie tot zes bedden om te bouwen tot één- en tweepersoonskamers, kunnen rekenen op financiering van de plannen. Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de 52 instellingen met meerbedskamers, die nog geen (ver)bouwplannen hebben, aangeschreven om die op korte termijn te maken en in te dienen bij het College Bouw. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tijdens de behandeling van de begroting van VWS heeft de Tweede Kamer aangedrongen op meer privacy in verpleeghuizen. Het bieden van 'een eigen plek' achtte de Kamer van groot belang. De afgelopen maanden is geïnventariseerd welke verpleeghuizen nog kamers met meer dan drie bedden hebben, of die instellingen inmiddels bouwplannen hebben ontwikkeld en of er voldoende financiële middelen voor die plannen gereserveerd zijn.

Uit die inventarisatie blijkt dat er 137 verpleeghuizen zijn met kamers met meer dan drie bedden. In totaal gaat het om 10.615 plaatsen op meerbedskamers. In dertig instellingen zijn nog vijf- en zes-bedskamers, in 107 instellingen drie- en vier-bedskamers. Van de 137 instellingen hebben 85 verpleeghuizen reeds (ver)bouwplannen ingediend, die op de prioriteitenlijst van het College Bouw staan. De andere 52 verpleeghuizen komen er niet op voor. Het betreft veelal huizen met drie- en vierpersoonskamers.

Omdat staatssecretaris Ross-Van Dorp eraan hecht dat de meerbedskamers allemaal worden vervangen door één- of tweepersoonkamers, heeft zij gezocht naar middelen om te zorgen dat ook de (ver)bouwplannen van deze 52 verpleeghuizen kunnen worden gehonoreerd. In totaal is daar 40 miljoen euro voor nodig. Haar is gebleken dat 15 miljoen euro staat gereserveerd voor nieuwe bouwplannen. In de overige 25 miljoen kan worden voorzien omdat grote bouwprojecten vaak langer duren, waardoor onderuitputting ontstaat.

Op basis van de inventarisatie heeft Ross-Van Dorp de instellingen aangeschreven en gevraagd op korte termijn bouwplannen te ontwikkelen en ter beoordeling bij het College bouw ziekenhuisvoorzieningen in te dienen. Zij hoopt daarmee nu de noodzakelijke vaart achter het oplossen van de privacy-problemen in verpleeghuizen te zetten, zodat alle vijf- en zespersoonskamers en de meeste drie- en vierpersoonskamer uiterlijk in 2008 verbouwd zijn.

In de gehandicaptenzorg speelt dezelfde problematiek. In circa dertig gebouwen met 5500 bewoners bestaan ook nog meerbedskamers. De VNG en het College bouw ziekenhuisvoorzieningen heeft daarvoor evenwel, samen met WVS, een actieplan gemaakt waardoor de problemen binnen vijf jaar opgelost zijn. Vooralsnog gaan er daarom geen aparte brieven naar instellingen in de gehandicaptenzorg. Ook in de geestelijke gezondsheidszorg zijn plannen ontwikkeld om de kwaliteit van de huisvesting te verbeteren. Naar verwachting kunnen die binnen zes jaar worden opgelost.