JONGEREN ACTIEF VOOR AMSTERDAM

Jongeren geven Amsterdam het rapportcijfer 7,4

Jongeren beoordelen de stad in eerste Amsterdamse Jongerenreferendum

Vanmiddag om 16.00 uur nam Wethouder Ahmed Aboutaleb onder toeziend oog van 600 Amsterdamse jongeren de uitslagen in ontvangst van het eerste Amsterdamse jongerenreferendum. Afgelopen weken beantwoordden ruim 3.100 scholieren vragen over vrije tijd, veiligheid, wapens, discriminatie, blowen en werkgelegenheid in Amsterdam.

Het doel van het Jongerenreferendum is om aan de politiek en de stad duidelijk te maken wat jongeren van het leven in Amsterdam vinden. Naast reacties op prikkelende stellingen gaven Amsterdamse jongeren en hun stadsdeel een rapportcijfer. De stad kreeg het rapportcijfer 7,4 en de binnenstad scoorde het hoogste met een 8 voor de leefbaarheid.

Een kleine greep uit de uitslagen:

34% van de jongeren vindt dat Amsterdam rekening houdt met wat jongeren belangrijk vinden.
39% van de jongeren vindt dat leeftijdsgenoten te weinig respect hebben voor ouderen
34% van de Amsterdams jongeren durft in Amsterdam niet overal te komen en 17% voelt zich veiliger met een wapen op zak. 90% voelt zich op school niet onveilig.

Het gaat goed met de relatie met de ouders. 69% zegt met zijn ouders overal over te kunnen praten, maar er is een groep van 32% die niet weet waar ze met problemen naar toe moeten als ook hun ouders geen uitkomst bieden.

Jongeren zien de multiculturele samenleving in de stad vaak voor problemen zorgen (43%), maar 28% zegt dat jongeren in Amsterdam geen onderscheid maken tussen allochtone jongeren en autochtone jongeren. En 90% van de jongeren zegt dat ze absoluut geen last van hebben dat er op hun school veel leerlingen zitten met een andere culturele achtergrond.
Van de groep van 15 jaar en ouder zegt 30% dat ze hebben meegemaakt dat vrienden vanwege hun afkomst geweigerd werden bij een discotheek. Onder de groep Marokkaanse jongeren ligt dit percentage bijna twee keer zo hoog.

Complete uitslag beschikbaar op internet
Als u de complete uitslag met alle percentages wilt inzien, kunt u deze vanaf 17.00 downloaden op de internetsite van JAA!: www.jongamsterdam.nl. Hier vindt u de uitslagen zoals ze vanmiddag aan de Amsterdamse gemeenteraad zijn aangeboden.

Wat is JAA!?
JAA! is een groep jongeren van 12 tot 22 jaar die aan de Amsterdamse gemeente gevraagd en ongevraagd advies geeft over onderwerpen waar Amsterdamse jongeren zich mee bezighouden. In 2004 organiseert JAA! een aantal activiteiten rond de belangrijkste
jongerenonderwerpen.

Wanneer u nadere informatie wilt over deze uitslag, kunt u contact opnemen met Bart van Kuijk (06-28883825) of Huub Nelis (06-20012115). Een compleet verslag van het referendum vindt up op
de site van JAA! :
www.jongamsterdam.nl.

22 apr 04 18:35